SEAT Arona se ukázal světu 27.6.2017

Dlouho očekávaná novinka od automobilky SEAT byla odhalena na předpremiéře včera v Barceloně. Představení zatím proběhlo pouze pro novináře, veřejnost si bude muset počkat až do září na autosalon ve Frankfurtu a v České republice se ukáže až v listopadu letošního roku. Arona je postavena na koncernové modulární platformě MQB A0, kterou sdílí například s novou Ibizou a dočkat by se jí měla také příští generce modelu Škoda Fabia.

Design se povedl

Arona představuje moderní pojetí crossoveru, její design na první pohled zaujme a sportovní nádech je cítit snad z každého použitého dílu. Samozřejmě, že se o sportovní automobil nejedná, jako doma se bude cítit především ve městě, kde by však díky své hbitosti, komfortu a bezpečnosti měla podle představenstva SEATu vyčnívat a nastavit v segmentu nová měřítka.

Rozměry přesně odpovídají městskému určení vozu, ale zvládne odvézt na dovolenou i skromnější rodinu. Dosahuje délky 4138 mm a vysoká je 1543 mm, díky tomu má vyšší světlou výšku a také poskytuje dostatek prostoru pro cestující na předních i zadních sedadlech. Objem zavazadlového prostoru potom nabízí rovných 400 litrů, což je na naprostou většinu cest, ke kterým je Arona určena, dostačující hodnota.

Vychutnejte si hudbu

Na své si přijdou vyznavači poslechu kvalitní hudby, protože multimediální syystém lze propojit s mobilními telefony pomocí Apple CarPlay, MirrorLink i Android Auto. Navíc si můžete za příplatek užívat zvuk z audiosystému od firmy Beats, který prostřednictvím šesti reproduktorů nabízí výkon 300 W a součástí je subwoofer umístěný v zavazadlovém prostoru. Ve španělské novince je možnost dokonce bezdrátového dobíjení mobilního telefonu, což dokazuje, že s moderními technologiemi se rozhodně nešetřilo.

Nabídka asistenčních systémů je také více než slušná. Arona dostala například adaptivní tempomat ACC se systémem Front Assist, senzor mrtvého úhlu nebo asistenta pro sledování situace za vozidlem, takže vyjíždění z řady stojících automobilů před obchodním domem bude mnohem bezpečnější. Pro větší komfort je k dostání bezklíčový přístup Kessy a o pasivní bezpečnost se postará šest airbagů.

Nabízené motorizace

O pohon Arony se postararají buď benzínové motory 1.0 TSI s výkonem 70 nebo 85 kW, případně 1.5 TSI Evo se 110 kW, nebo osvědčené dieselové agregáty 1.6 TDI nabízející výkon o hodnotě 70 a 85 kW. Převodovka může být podle zvoleného motoru manuální s pěti nebo šesti stupni nebo  automatická převodovka DSG nabízející rychlostí sedm. V polovině roku 2018 můžeme očekávat příchod motoru 1.0 TSI, který spaluje zemní plyn CNG a výkon u něj dosáhne 66 kW.