ACC – Adaptivní tempomat 2.6.2017

Systém ACC (Adaptive Cruise Control), neboli adaptivní tempomat, je inovativní systém, které stále častěji nahrazuje klasické tempomaty. Stejně jako ten klasický má za úkol udržovat nastavenou rychlost, navíc si však dokáže držet rozestup od vozu jedoucího před vámi.

V praxi to funguje tak, že si nastavíte rychlost, kterou chcete jet, a jak daleko vás má systém udržovat za vpředu jedoucím vozidlem, pokud před vámi nějaké bude. Systém poté sám zrychluje nebo zpomaluje pomocí přidávání plynu a používání brzd podle nastavených parametrů a jízdy vozidla před vámi s tím, že nepřekročí nastavenou rychlost.

Nepřestane dávat pozor

Funkce je založena na radaru, který je umístěn v přední částí vozu. Adaptivní tempomat u vozů z koncernu Volkswagen je možné použít v rychlostech od 30 km/h do 160 km/h či 210 km/h v závislosti na modelu. U vozů vybavených automatickou převodovkou systém v případě potřeby vozidlo zcela zastaví.

Adaptivní tempomat je dobrým pomocníkem především při dlouhých cestách na dálnicích a rychlostních slinicích. Mezi největší přednosti tohoto systému se řadí to, že dokáže zabránit mnohým nehodám vzniklých v důsledku nepozornosti a únavy a také si mohou odpočinout vaše nohy, díky čemuž se zvyšuje komfort řízení.

Adaptivní tempomat naleznete v mnoha modelech značek  Volkswagen Škoda   SEAT.