Velikonoční otevírací doba: od 29. 3. do 1. 4. 2024 ZAVŘENO. 

Škoda Sunroq: Žáci učiliště Škoda představili unikátní studii 8.6.2018

Žáci podnikového učiliště Škoda představili unikátní studii vozu, na které pracovali osm měsíců. Výsledkem jejich práce je Škoda Sunroq. Jedná se o upravený model Karoq, z klasického SUV se stalo SUV kabriolet. Na projektu pracovalo 23 žáků ve věku od 17 do 20 let Středního odborného učiliště strojírenského Škoda Auto. Sunroq kromě neobvyklého spojení SUV a kabrioletu nabízí další zajímavou kombinaci, a to lakování karoserie v červené barvě Velvet s jedinečným bíločerveným interiérem.

Při úpravě Karoqu na kabriolet bylo nejprve nutné vyztužit karoserii, až poté mohlo dojít k odstranění střechy. Upraveny byly také všechny boční dveře a víko zavazadlového prostoru muselo být nahrazeno zcela novým. Přepracování se dočkal i zbytek zádi vozu. Díky úpravám zadní části má Sunroq dokonce větší zavazadlový prostor než Karoq, který už tak nabízí velkorysý prostor o objemu 521 litrů.

Změn se dočkala karoserie i interiér

Žáci navrhli také zcela nové výplně dveří, upravili A sloupky a odstranili B sloupky, kvůli čemuž bylo třeba ukotvit bezpečnostní pásy jinde – přímo v předních sedadlech. Jiným vzhledem se pyšní i přední a zadní nárazník. I přes úpravy se nezměnila délka, která činí 4382 mm, a ani šířka s hodnotou 1811 mm. Výška studie je 1480 mm a rozvor je stejně jako u Karoqu 2638 mm.

Výrazný vzhled dotváří použitá kombinace barev a materiálů. Díky červenému lakování karoserie přitahuje Sunroq zaslouženou pozornost, v interéru pak dominuje bílá kůže v kombinace s červenou kůží. Použité barvy se skvěle hodí k pojetí vozu. Právě na barvy a malé detaily kladli žáci velký důraz, hodně se věnovali různým druhům osvícení, kliky dveří a podběhy jsou tak podsvíceny diodami, z předního a zadního nárazníku a také ze všech bočních dveří se pak na silnici promítají loga, respektive nápisy Škoda.

Vylepšený čtyřválec 1.5 TSI

Srdcem Sunroqu je benzínový čtyřválec 1.5 TSI, který nabízí díky upravené řídící jednotce vyšší výkon i točivý moment. Motor Sunroqu poskytuje výkon 120 kW a točivý moment o hodnotě 279 Nm. Díky tomu dosáhne rychlosti až 195 km/h a ke zrychlení z 0 na 100 km/h mu stačí 8,6 sekundy. Sportovní charakter dodávají vozu černočervená 20" kola VEGA z lehké slitiny a také nižší světlá výška o 50 mm díky tlumičům z modelu Octavia RS. Upravený výfukový systém se čtyřmi koncovkami se stará o slušný zvukový projev.

Jméno navrhovali příznivci značky Škoda

Na výběru jména se podíleli také příznivci značky, kteří posílali své návrhy na profily automobilky na sociálních sítích. Výběr díky velkému zájmu příznivců probíhal hned z několika stovek jmen, žáci se poté rozhodli pro název Sunroq. Autor vybraného návrhu byl pozván na oficiální představení studie, kde se setkal s žáky, a dostal možnost si Sunroq i vyzkoušet.