SEAT uvedl značku CUPRA, první model bude CUPRA Ateca 23.2.2018

Španělská automobilka SEAT oficiálně představila samostatnou značku CUPRA, která dostane na starosti sportovně laděné modely. Prvním modelem, který se pod touto značkou ukáže na silnicích bude CUPRA Ateca.

Během slavnostního představení zástupci značky SEAT uvedli, že CUPRA nebude přílíš závislá na mateřské automobilce. CUPRA má sice vyvíjet modely ve spolupráci s automobilkou SEAT, ale dostane velký prostor pro růst a také možnost jít svou vlastní cestou. Nově vytvořená značka se má nabízet na 265 prodejních plochách v Evropě společně s vozy SEAT, díky čemuž se jí výrazně usnadní cesta k úspěchu.

Již před několika týdny  bylo představeno logo značky CUPRA, které má podle oficiální tiskové zprávy za úkol ukazovat vášeň, preciznost, odhodlání a odvahu. Wayne Griffiths, člen představenstva SEATu zodpovědný za marketing promluvil také o ambiciózních cílích Cupry.  „Naší ambicí je zdvojnásobení objemu prodeje během následujících čtyř až pěti let,“ řekl Griffiths.

Prvním modelem bude CUPRA Ateca

První model, který ponese logo nové značky, bude sportovně laděné SUV Ateca. CUPRA Ateca dostane motor 2.0 TSI s výkonem 221 kW (300 k) vybavený filtrem pevných částic, který se postará o plnění zpřísňujících se emisních limitů. Motor bude spojen se sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG a výkon bude přenášen na všechna čtyři kola. Tato kombinace umožní zrychlení z 0 na 100 km/h za 5,4 sekundy a dosažení maximální rychlosti 245 km/h. O ideální jízdní projev se bude starat několik jízdních režimů a adaptivní tlumiče DCC.

Ateca se dočkala i designových změn, například přední maska dostala novou mřížku, samozřejmě s novým logem CUPRA, a nápis CUPRA se nachází i na spodní mřížce na přídi vozu. Nové jsou také některé prvky v černé barvě, jako jsou střešní nosiče, vnější zpětná zrcátka nebo rámečky oken. CUPRA Ateca se může pochlubit také 19" koly z lehkých slitin, černými brzdovými třmeny nebo čtyřmi koncovkami výfuku. Změny se projevily i v interiéru a výbavě, v základu dostanete například bezklíčový přístup a startování vozu KESSY.

Budoucnost značky CUPRA

Při představení se ukázaly také designové studie modelů CUPRA Ibiza a CUPRA Arona, u nich zatím ale není jisté, zda se dostanou do výroby. Model CUPRA Leon by se měl ukázat v roce 2019 a během několika let bychom se měli dočkat až sedmi nových vozů této nové značky s obrovským potenciálem.