Velikonoční otevírací doba: od 29. 3. do 1. 4. 2024 ZAVŘENO. 

Volkswagen T-Cross: Malý crossover s velkými ambicemi 26.10.2018

Volkswagen v Amsterdamu představil dlouho očekávaný crossover T-Cross. T-Cross vychází z kabrioletu Breeze, který se představil již v roce 2016 v Ženevě. Představený T-Cross je sice klasický crossover s pevnou střechou, i tak ale na sebe poutá značnou dávku pozornosti. Vyrábět se bude ve městě Pamplona ve Španělsku, kde Volkswagen investoval do výrobního závodu přes miliardu eur.

I přes poměrně kompaktní vnější rozměry vypadá T-Cross mohutně díky výrazné přídi se širokou mřížkou chladiče a do boků protaženým světlometům. Na bocích zaujmou dva ostré prolisy, zadní části pak dominují diodová světla, která jsou propojena reflexním pásem, jenž vůz opticky rozšiřuje.

Na délku T-Cross měří 4107 mm, rozvor dosahuje délky 2563 mm a výška činí 1556 mm. Zavazadlový prostor se rozhodně za svou velikost nemusí stydět, jeho objem se pohybuje v rozmezí mezi 385 l a 455 l v závislosti na posunutí zadních sedadel, která lze nastavit v rozsahu 140 mm. Po sklopení zadní řady sedadel dělené v poměru 60:40 vznikne prostor o objemu 1281 l.

Tři benzíny, jeden diesel

V nabídce motorizací se alespoň prozatím objevují tři benzínové motory a jeden dieselový. Dostupné jsou tříválce 1.0 TSI s výkonem 70 kW nebo 85 kW a čtyřválec 1.5 TSI s výkonem 110 kW a vypínáním dvou válců. Dieselové jednotky zastupuje čtyřválec 1.6 TDI s výkonem 70 kW. Všechny motory splňují normu Euro 6d TEMP a jsou vybaveny systémem start-stop. Výkon se přenáší výhradně na přední kola, a to buď přes manuální převodovku s pěti či šesti stupni nebo automatickou převodovku DSG se sedmi převodovými stupni v závislosti na zvolené motorizaci a preferencích řidiče.

Slušná porce výbavy

Již ve standardu je sedadlo řidiče výškově nastavitelné a všechna okna jsou elektrická. Základní výbava obsahuje rovněž multimediální systém s 6,5" dotykovým displejem. Výbavový stupeň Life obsahuje navíc například multifunkční volant, parkovací senzory, manuální klimatizaci a 16" kola z lehkých slitin. Ve výbavovém stupni Style se nachází LED světlomety, kožený paket, jiná sedadla, 17" kola z lehkých slitin a automatická klimatizace Climatronic. Při zvolení výbavy Life nebo Style je možné objednat paket Design nebo sportovní paket R-Line. Na výběr je 12 odstínů karoserie a 3 barevné dekory interiéru (černé, oranžové, zelené). Na přání lze zvolit i 18" kola nebo zatmavení zadních skel.

V T-Crossu je samozřejmě k dispozici i řada asistenčních systémů, které jsou buď součástí výbavových stupňů nebo jsou dodávány na přání. Při jízdě budou řidiči asistovat například systém Front Assist s funkcí automatického brzdění, systém sledování jízdního pruhu Lane Assist, systém sledování mrtvého úhlu nebo asistent rozjezdu do kopce. Ve městě řidič jistě ocení parkovací asistent Park Assist a na dálnici či rychlostní silnici je užitečným pomocníkem adaptivní tempomat.