Škoda Kodiaq se zúčastní Rallye Dakar 3.11.2017

Rallye Dakar 2018 bude výjimečný nejen z důvodu, že se bude jednat o jubilejní 40. ročník soutěže, 10. v Jižní Americe, ale také díky tomu, že se tohoto závodu poprvé v jeho historii zúčastní vůz značky Škoda. Konkrétně se jedná o oblíbené SUV Kodiaq, které se na slavnou dakarskou rallye dostane jako asistenční vůz. Zajímá vás, jak si s náročným terénem Kodiaq poradí? Na to si všichni budeme muset počkat, nicméně vedoucí projektu Michal Burkoň mu věří. Není se čemu divit, vždyť minulý rok stejnou úlohu zvádl i Volkswagen Tiguan.

K premiéře vozu nesoucího logo mladoboleslavské automobilky se Michal Burkoň vyjadřil slovy:  „Pátrali jsme, zda někdy v minulosti vůz značky Škoda jel za český tým Dakar, třeba v roli doprovodného vozidla, ale žádné informace jsme o tom nenašli, a tak jsme se rozhodli, že je čas to změnit.“

Nebude to snadné

Podle Michala Burkoně rozhodně nepůjde o snadný úkol. O trase, kterou bude muset Kodiaq zdolat, říká: „Čeká nás trasa dlouhá necelých 10 000 km v Peru, Bolívii a Argentině, která pro nás jako asistenční vozidlo většinou povede po zpevněných cestách. Částečně ale pojedeme i do výšky nad 4500 metrů nad mořem a také pískem, dunami, solnou plání, bahnem či prašnými cestami. Takže půjde o komplexní prověrku auta.”

Bez úprav

Zajímavostí je, že celé cesty se Kodiaq zúčastní v sériovém provedení bez jakékoliv speciální úpravy, která by mu v náročném terénu pomohla. Dokonce i pneumatiky budou přesně takové, jaké standardně dostávají všechny vozy ve výrobě. Koneckonců i zmíněný Tiguan těžkou zkoušku zvládl v sériovém provedení. Sice jako asistenční vozidlo bude mít cestu o něco snazší než závodní speciály, i přesto však půjde o úctyhodný výkon. Posádku bude tvořit moderátor Vlasta Korec a youtuber Honza Macák.

Pod kapotou Kodiaqu se bude ukrývat nejsilnější nabízený motor, tedy 2.0 TDI s výkonem 140 kW a kroutícím momentem 340 Nm s pohonem všech kol a sedmistupňovou automatickou převodovkou.