Nový SEAT Ateca 2020 – Vylepšen k dokonalosti 15.6.2020

SEAT dnes představil modernizovanou verzi oblíbeného modelu Ateca. Nová Ateca doznala výrazných změn po stránce designu, nabízí komplexní konektivitu, větší komfort a bezpečnost. Stále se jedná o praktické, prostorné a všestranné SUV, které dokáže zaujmout svým stylem i jízdou. Představena byla v roce 2016 a od té doby bylo prodáno přes 300 000 vozů. Modernizace má za úkol posunout vysoké kvality modelu ještě dále a navázat tak na dosavadní úspěchy. Nový SEAT Ateca byl navržen a vyvinut v Barceloně, vyrábět se bude v českých Kvasinách.

Ještě přitažlivější design

Již při představení v roce 2016 model Ateca zaujal svým svěžím designem. Modernizace přinesla nové prvky v souladu s novým designérským stylem značky, což je patrné zejména na vzhledu přední masky s novými LED světlomety. Ateca nyní navíc působí ještě robustněji než dříve, když délka narostla na 4381 mm (+18 mm) díky novému přednímu a zadnímu nárazníku. Šířka 1841 mm a výška 1615 mm zůstaly stejné jako u předchůdce. Zavazadlový prostor má objem 510 l. Pro ještě sportovnější vzhled je tradičně připraven výbavový stupeň FR, pro terénnější vzhled bude nově dostupná výbava XPERIENCE.

Interiér je stále velmi elegantní a vzbuzuje dynamický dojem hned po usednutí do vozu. Volitelný digitální přístrojový panel SEAT Digital Cockpit s 10,25" displejem dostal vylepšené uživatelské rozhraní, a tak poskytuje řidiči všechny potřebné informace ještě přehledněji. Kompletně digitalizovaný interiér zahrnuje také vylepšený informační a zábavní systém s 8,25" nebo 9,2" centrální obrazovkou.

Nová úroveň bezpečnosti

Nová Ateca si zachovává svoji mechanickou odolnost, potvrzenou nárazovými testy. Díky novým integrovaným asistenčním systémům však dosahuje ještě vyšší úrovně aktivní bezpečnosti. Kompaktní SUV tak dokáže lépe sledovat své okolí a reagovat na překážky na silnici, nebo pomoci v krizové či potenciálně nebezpečné situaci. Mezi užitečné bezpečnostní a zároveň i komfortní systémy se řadí například přednárazový asistent (Pre-Crash Assist), prediktivní adaptivní tempomat ACC ( Adaptive Cruise Control), asistent pro částečně automatizovanou jízdu (Travel Assist), asistent pro stav nouze ( Emergency Assist), asistent pro změnu jízdního pruhu ( Side Assist) a asistent pro vyparkování ( Exit Assist). Všechny tyto systémy vzájemně spolupracují, aby zajistily pro posádku i vůz co nejvyšší úroveň bezpečnosti.

Komplexní konektivita

Svět se rychlým tempem stále více digitalizuje a síťově propojuje, a proto Ateca posouvá úroveň konektivity na novou úroveň. Základem je již zmíněný na přání dodávaný digitální panel přístrojů s konfigurovatelným displejem, který je propojen s informačním a zábavním systémem. Multimediální systém s větším 9,2" displejem nabízí funkci hlasového ovládání hovorovým jazykem, což je patrně nejsnadnější způsob ovládání podobných zařízení. Cestující budou mít k dispozici přístup ke svým digitálním životům díky systému Full Link, který podporuje prostředí Android Auto i Apple CarPlay. Nechybí ani USB vstupy typu C, které umožňují připojení a nabíjení přenosných zařízení. SEAT Connect s integrovanou eSIM pak zajišťuje nepřetržité připojení k digitálním službám.

Spolehlivé motory

Všechny nabízené motorizace pro modernizovaný model Ateca se vyznačují vysokou hospodárností, ať už jde o benzínové či dieselové motory. Dostupné jsou verze s manuální i automatickou dvouspojkovou převodovkou DSG.

Pro přizpůsobení jízdního charakteru vozu je k dispozici volič jízdních režimů. U variant s pohonem předních kol lze vybírat mezi režimy Eco, Normal, Sport a Individual, u verzí s pohonem všech kol 4Drive se přidávají navíc další dva režimy – Offroad a Snow.

Přehled nabízených motorizací

Benzínové motory

  • 1.0 TSI 81 kW/110 k, mechanická převodovka
  • 1.5 TSI 110 kW/150 k, mechanická převodovka
  • 1.5 TSI 110 kW/150 k, převodovka DSG
  • 2.0 TSI 140 kW/190 k, převodovka DSG a pohon všech kol 4Drive

Dieselové motory

  • 2.0 TDI 85 kW/115 k, mechanická převodovka
  • 2.0 TDI 110 kW/150 k, mechanická převodovka
  • 2.0 TDI 110 kW/150 k, převodovka DSG
  • 2.0 TDI 110 kW/150 k, převodovka DSG a pohon všech kol 4Drive