Nová Škoda Octavia uspěla v testech bezpečnosti na výbornou 6.12.2019

Nová generace modelu Škoda Octavia dosáhla v testech bezpečnosti nezávislé organizace Euro NCAP nejvyššího možného hodnocení v podobě pěti hvězdiček. Zařadila se tak k dalším velmi bezpečným kompaktním modelům. Octavia tímto výsledkem navazuje na dříve hodnocené SUV modely Kodiaq a Karoq a kompaktní modely Scala a Kamiq.

Pětihvězdičkové hodnocení platí pro model v obou dostupných karosářských variantách – liftback a kombi. Výjimečně dobře si čtvrtá generace bestselleru z Mladé Boleslavi vedla v oblasti ochrany dětí, kde získala úctyhodných 88 procent bodů. Hodnocení v ochraně dětí řadí Octavii mezi nejlepší v rámci všech testovaných vozů. Velmi dobře si vedla také v hodnocení asistenčních systémů, za které Octavia získala 79 procent bodů. Za ochranu dospělých cestujících si Octavia vysloužila výborné 92procentní hodnocení a ochrana chodců byla ohodnocena 73 procenty.

K vysoké aktivní bezpečnosti přispívají pokročilé systémy

Ve voze se objevuje mnoho asistenčních systémů. Poprvé je k dispozici asistent vyhýbání, asistent pro odbočování nebo varování při vystupování. Stále pozorný je při jízdě automatický brzdný systém Front Assist s prediktivní ochranou chodců a cyklistů. Systém Side Assist upozorňuje na zezadu se blížící vozidla až na vzdálenost 70 metrů a hlídá také slepý úhel. To pomáhá zabraňovat vzniku nehod nejen na dálnicích a rychlostních silnicích, ale také na víceproudých městských komunikacích.

Pokud by se i přesto stala nehoda, pomůže proaktivní ochrana posádky, která připraví vůz na střet, aby se zmírnily následky kolize. Posádka je při nárazu chráněna až devíti airbagy a nechybí ani kolenní airbag řidiče. Po případném nárazu se aktivuje multikolizní brzda, která vůz co nejdříve zastaví a znemožní tak nekontrolované pokračování v jízdě.

Škoda nepřestává s dalším vývojem

„Velmi nás těší pětihvězdičkové hodnocení nového modelu Octavia od Euro NCAP. Intenzivně pracujeme na dalším zlepšování aktivní a pasivní bezpečnosti a na neustálém zvyšování ochrany účastníků silničního provozu. Všechny naše nové modely dosáhly v uplynulých letech v tomto nezávislém referenčním hodnocení bezpečnosti na nejlepší možný výsledek. Po modelech Scala a Kamiq získala nová Octavia, jako třetí model v roce 2019, pětihvězdičkové hodnocení Euro NCAP. V nové generaci tohoto modelu doplňují rozsáhlou bezpečnostní výbavu asistenční systémy, které byly dosud obvyklé ve vozech vyšších tříd.“ hodnotí výsledek testu Christian Strube, člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast technického vývoje.