Červený vůz Tour de France - Škoda Superb v akci 31.5.2017

Nejdůležitější vůz Tour de France už dlouhá léta vozí nejdůležitější osobu - ředitele TDF Christiana Prudhomme. Podívejme se tomuto vozu pod kapotu.

Řízení závodu

Ač jde o automobil, volant v tomto případě není nejdůležitější. Závod řídí Christian Prudhomme pomocí čtyř rádiových okruhů, které za pomoci šesti anténa vysílají signál všem v okolí závodní etapy. Pomocí rádia a obrovské prosklené otevíravé střechy ze zadních sedadel může být organizován provoz kolem pelotonu a udržován kontakt s ostatními vozy TDF nebo traťovými komisaři.

Škoda Superb s oficiálním názvem "Red Car" uvidí na Tour de France miliony fanoušků - také proto, že jde o jediný vůz, který může protnout cílovou pásku etapy společně s jezdci.

Pod kapotou i mimo ni - aneb technika v Červeném Superbu

Škoda Superb v nové generaci přináší červený lak s označením Corrida Red. Pod kapotou najdeme úsporný dvoulitrový diesel TDI s výkonem 125 kW ve spojení s dvouspojkovou převodovkou DSG.

Pro komfort posádky je v Superbu umístěn minibar - před závodem si Prudhomme dá drink a může se startovat - peloton se valí, odpadlíci odpadají, vítězové vítězí.

K dalším technickým zlepšovákům a výbavě patří:

  • červené majáčky
  • podpora umístění vlajky
  • specifický TDF klakson
  • natáčecí světlomety

Úpravy trvaly čyřem technikům více než 130 hodin - vyplatilo se. Superb v úpravě pro TDF za 13 let najezdil přes 9 000 mil - to je jako z Berlína do Tokia.

Slovy ředitele TDF

O vozu Christian Prudhomme říká: ‚Na moji ŠKODU SUPERB nedám dopustit. Je to skvělý vůz. Gilles Maignan, můj řidič má 190 cm stejně jako já, a přesto se mi pohodlně sedí. Dokonce si můžu dát nohu přes nohu.”