Budoucnost CNG je jistá 7.6.2017

Ještě relativně nedávno to vypadalo, že se motory poháněné stlačeným zemním plynem rychle zabydlí v nabídkách automobilek. Kvůli nedostatku plnicích stanic však k jejich velkému vzestupu nedošlo. To se ale nejspíše přece jen změní. Automobilka Volkswagen vyvíjí nové pohonné jednotky na CNG a postupně je bude nabízet jak pro své modely, tak i pro vozy v rámci jejího koncernu. Objeví se tedy i ve vozech Škoda a SEAT.

Volkswagen již představil jeden ze svých nových motorů, který je schopný jet na benzín i stlačený zemní plyn. Jedná se o tříválcový přeplňovaný motor 1.0 TGI. Ten nahradí dosud používané motory o objemu 1,0 a 1,2 litru a objeví se například v modelech Volkswagen Polo a SEAT Ibiza. Silnější motory, které bude pohánět CNG, můžeme očekávat v blízké budoucnosti, možná již ke konci roku 2017. Měly by mít objemy 1,5 a 2 litry.

Stále dostupnější

Již v roce 2025 má být v Německu 2000 plnicích stanic CNG a počet automobilů s takovým motorem stoupnout na rovný milion kusů. Výhodou CNG je také to, že těžba přírodních zásob není jediným způsobem, jak ho získat. Lze vyrábět také pomocí fementace biomasy a náklady by měly být stále nižší než u benzínu či nafty.

Aktuálně jsou motory spalující stlačený zemní plyn k dostání ve Škodě Octavia či Volkswagenu Caddy a dalších modelech.