Zatmavení skel automobilu 27.7.2018

Zatmavení skel je dnes oblíbeným prvkem nejen u vozů, které si prošly dlouhým tuningovým procesem. Zatmavení autoskel bočních dveří a víka zavazadlového prostoru je dnes dokonce součástí sériové výbavy u mnoha běžných automobilů. Proč se stalo zatmavení skel tolik oblíbené? Důvodů je hned několik.

V první řadě automobily se zatmavenými skly zpravidla lépe vypadají. To ale zdaleka není všechno. Mít zatmavená skla je i užitečné, zabraňují totiž pronikání slunečních paprsků a UV záření do interiéru. Díky tomu je chráněna nejen posádka, ale také například plasty či čalounění ve vnitřku vozu. Zatmavená skla běžně odráží a pohlcují 30 až 80 procent tepla ze slunečního záření, udržují tak nižší teplotu v interiéru, což přispívá k většímu komfortu posádky.

Fólie pomohou i v případě nehody, když udrží sklo v celku a zabrání jeho roztříštění. V neposlední řadě se starají o to, že do vozu není vidět, což může odradit zloděje, protože přes zatmavená skla neuvidí, co se uvnitř nachází. 

Podle zákona

Pokud váš vůz nemá zatmavená okna z výroby a vy o dodatečné instalaci zatmavovacích fólií uvažujete, je dobré vědět, jaké úpravy jsou zákonem povoleny. V České republice mohou být zatmavená zadní boční skla a zadní sklo fólií s libovolnou propustností světla. Musí však být použity pouze homologované fólie a zatmavovací fólie nesmí zakrývat třetí brzdové světlo.

Přední boční skla musí mít dle zákona propustnost světla alespoň 70 procent a čelní sklo musí mít propustnost světla minimálně 75 procent. Čelní sklo může mít ovšem sníženou propustnost světla pouze z výroby, dodatečná úprava není možná ani při splnění všech dalších podmínek. Na čelní sklo nesmí být dodatečně instalována ani čirá bezpečnostní fólie.

Nic se nemá přehánět

Se zatmavením skel to není dobré přehánět i z praktických důvodů. Přes skla s příiš nízkou propustností světla není za zhoršených světelných podmínek dostatečně vidět a v noci se může stát, že přehlídnete i velké vozidlo.

Při použití zatmavovacích fólií je nutné, aby fólie byly homologovány a schváleny Ministerstvem dopravy ČR jako doplněk  automobilů určený k úpravě zasklení motorových vozidel dle zákona č. 56/2001 Sb., předpisů EHK č. 43 a vyhlášky MDS ČR č.341/2002 Sb. Fólie na skla automobilů totiž absolvují zkoušky, které zjišťují prostupnost viditelného světla a ověřují, jestli nemění vzhled a barvy dopravního značení.

Svěřte vůz do rukou odborníků

Pro téměř absolutní jistotu správné instalace fólií na skla je dobré tento úkon svěřit specializované firmě, která každé sklo navíc označí schvalovacím štítkem, který potvrzuje legální instalaci, a měli byste také dostat osvědčení o provedené úpravě. Aplikace fólií na autoskla může provádět pouze osoba či firma s příslušným osvědčením.