Začaly platit změny pro české řidiče. Znáte je? 1.10.2018

Začátkem října nabyla platnosti novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Řidiči ji mohou hodnotit kladně, protože díky změnám budou mít méně starostí a navíc ušetří. Jaké nejdůležitější změny novela přinesla?

Změna povinné výbavy

Povinná výbava se dočkala zeštíhlení, když z ní byly vyřazeny náhradní žárovky a pojistky, rezervní kolo, klíč na matice a příruční zvedák. Platí to však jen za předpokladu, že má provozovatel vozu zajištěnou asistenční službu, která poskytuje své služby na území České republiky nepřetržitě.

Změny se dotkly také autolékárniček. Nově nebudou muset obsahovat trojcípý šátek, náplast s polštářkem, nůžky a plastovou roušku, protože podle ministerstva dopravy nejsou pro první pomoc nezbytné. Velkou a příjemnou změnou je také to, že řidiči nemusí autolékárničku měnit po vypršení doby expirace.

Ministerstvo dopravy vyšlo vstříc motorkářům

Motorkáři jistě ocení, že na technickou prohlídku budou muset jezdit se svým strojem jen jednou za čtyři roky místo dosavadních dvou let. U nových motocyklů se čtyřletá lhůta prodlužuje na šest let. Další změnou je, že motocykly s hmotností nad 400 kilogramů již nebudou muset absolvovat měření emisí. Pro ostatní motocykly tato povinnost neplatila již doposud.

Nový způsob vytváření pruhu pro záchranáře

Diskutovanou úpravou je rovněž jiný způsob vytváření uliček pro vozidla IZS v kolonách na víceproudých silnicích. Nově se má podle novely zákona ulička vytvářet mezi levým a přiléhajícím jízdním pruhem. Dosud měly vozidla IZS projíždět mezi pravým a vedlejším pruhem. Ministerstvo dopravy tím chce zabránit nedorozuměním, které vznikaly kvůli odlišným předpisům v okolních zemích.

Sjednocení tohoto pravidla s Německem či Rakouskem by mělo zabránit případným zmatkům v krizových situacích. Stejnou úpravu zákona připravuje také Slovensko. Záchranáři si změnu pochvalují, větším problémem však podle nich je, že řidiči začnou uličku vytvářet až po jejich příjezdu, což výrazně prodlužuje jejich průjezd. Chtěli by proto především zvýšit povědomí o povinnosti vytvářet uličku již při zastavování.

 

Stáčení tachometrů

Poslední zásadní změnou je zvýšení postihů za stáčení tachometrů. Nyní bude za tento čin hrozit pokuta ve výši až půl milionu korun. Podle ministerstva dopravy má tato úprava od stáčení tachometrů odradit hlavně osoby a společnosti, které upravují údaje na tachometrech u velkého množství vozů. Podle analýz má stočený tachometr téměř polovina ojetých vozů v České republice, u vozů dovezených ze zahraničí je však riziko stočeného tachometru ještě výrazně vyšší.