Výrobní závody Škoda Auto prošly údržbou a modernizací 30.7.2018

V mladoboleslavské automobilce skončila zaměstnancům firemní třítýdenní dovolená. Během tří týdnů, kdy si většina zaměstnanců užívala volna, byly v plném proudu práce ve výrobních závodech, které se staraly o modernizaci výroby a infrastruktury. Pravidelnou kontrolou, údržbou a zmíněnou modernizací prošly všechny tři výrobní závody v České republice při respektování koncepce Průmyslu 4.0.

Ve výrobním závodu v Mladé Boleslavi se práce zaměřily na výrobní i servisní technologie. Vzduchotechnika prošla revizí, byly vyčištěny odpadní nádrže a nezbytných úprav se dočkaly komunikace uvnitř závodu. Údržbou a obnovou provozů, kterou nelze při standardním vysokém vytížení udělat nikdy jindy než v období firemní dovolené, se zabývaly stovky zaměstnanců.

Ještě vyspělejší

V závodě v Kvasinách byla nainstalována nová lakovací linka s aplikační technologií Bell-Bell. Tato technologie pomáhá ke zvýšení účinnosti nástřiků různých odstínů barev karoserie. Díky vyšší účinnosti nástřiku dojde k úspoře téměř jednoho kilogramu barvy na jednu karoserii a přitom zůstane zachována vysoká kvalita laku a ochrana karoserie. Jedná se o další z řady vylepšení, které má vést ke snížení zátěže pro životní prostředí.

Bez povšimnutí nezůstal ani třetí závod společnosti v České republice. Ve vysoce technologicky vyspělém závodě ve Vrchlabí proběhla údržba a seřízení stávajících moderních technologií výroby automatické převodovky DQ200. O údržbu speciálních strojů se postaraly specializované firmy z České republiky i ze zahraničí. Nejsložitější práce na údržbě si vyžádala unikátní heliová kalírna na ozubená kola.

Průmysl 4.0

Koncepce Průmyslu 4.0, podle jejíž trendů se automobilka při modernizaci řídila, znamená rozšíření robotizace, automatizace a digitalizace. Důkazem je například modernizace svařovny v Kvasinách, ve které byly nainstalovány nové roboty. Celkem bylo během volna v tomto závodě zrealizováno více než 40 projektů, které se zaměřují na optimalizaci výroby.

Během tři týdny trvající firemní dovolené se vylepšení dočkala i infrastruktura, před hlavní branou kvasinského závodu byl rozšířen kruhový objezd o spojovací větev a přibyl třetí jízdní pruh ve směru ze závodu. Ke zklidnění dopravy v okolí závodu příspívá i v nedáné době otevřená cyklostezka.