Škoda na ženevském autosalonu 4.3.2019

Na autosalonu v Ženevě, který se koná od 5. do 17. března, automobilka Škoda ukáže zajímavé novinky. Návštěvníci autosalonu se mohou těšit na studii Vision iV, která představuje vizi prvního čistě elektrického vozu značky. K vidění bude rovněž crossover Kamiq, další zástupce rozšiřující nabídku SUV. Chybět nebude ani model Scala, jenž mění pohled na kategorii kompaktních vozů. Představí se i nejnovější Fabia R5, nejúspěšnější soutěžní vůz v historii značky.

Překvapením je elektricky poháněný jednostopý koncept Klement, jímž automobilka odkazuje na svou historii. Před 124 lety začínali zakladatelé Václav Laurin a Václav Klement právě výrobou jízdních kol. Vystaveny budou i mírně modernizované modely Kodiaq a Karoq a přehled aktuální modelové palety.

Vision iV – pohled do budoucnosti

Škoda Vision iV odhaluje budoucnost vozů mladoboleslavské automobilky. Studie je postavena na modulární platformě pro elektromobily MEB koncernu Volkswagen. Na první pohled zaujme dynamickou karoserií s velkým důrazem na aerodynamiku, přesto však nabízí pro značku typicky prostorný interiér. Výrazná jsou také 22" kola a design podtrhují osvětlené krystalické prvky masky chladiče a kamery nahrazující klasická vnější zpětná zrcátka.

O pohon se starají dva elektromotory, první na přední a druhý na zadní nápravě – Vision iV tak má poháněna všechna kola. Akumulátor je zabudovaný v podlaze vozu a umožňuje dojezd až 500 kilometrů dle cyklu WLTP. O větší bezpečnost se starají inovativní technologie a ještě pokročilejší je také oblast infotainmentu a digitalizace. Do infotainment systému vozu je možné integrovat chytré telefony, které mohou sloužit jako digitální klíč k otevření vozu.

Klement – koncept pro mikromobilitu

Nový pohled na městskou mobilitu ukazuje jednostopý koncept Klement s jednoduchým ovládáním. Zrychlování a brzdění se provádí pomocí přenášení váhy na stupačkách. Futuristický koncept má být ekologickou alternativou k běžnému automobilu. Elektromotor s výkonem 4 kW je umístěn v náboji zadního kola a je vybaven rekuperací brzdné energie. Maximální rychlost činí 45 km/h a dva akumulátory o celkové kapacitě 1250 Wh umožňují dojezd přes 60 kilometrů. Hmotnost konceptu je pouhých 25 kilogramů. Klement nabízí plnou konektivitu, v aplikaci lze například zjistit aktuální stav nabití akumulátorů, nebo je možné definovat oblast, ze které nesmí vyjet.

Kodiaq a Karoq přijely s drobnými změnami

SUV Kodiaq a Karoq se na autosalonu představí se designovými změnami a novými prvky výbavy, které se v průběhu letošního roku objeví ve standardní výbavě nebo výbavě na přání. Oba modely budou nyní mít na pátých dveřích nápis ŠKODA. Ve volitelné výbavě bude nově dostupný asistent změny jízdního pruhu Side Assist, který řidiče upozorní na vozidlo jedoucí za ním ve vedlejším jízdním pruhu až do vzdálenosti 70 m. Adaptivní podvozek DCC bude nově dostupný i pro vozy s pohonem předních kol.

Nabídka motorizací pro model Karoq se rozšíří o dieselový motor 2.0 TDI s výkonem 140 kW v kombinaci se sedmistupňovou převodovkou DSG. Škoda Kodiaq dostane například systém kontroly tlaku v pneumatikách. Pro Kodiaq Scout budou v rámci volitelné výbavy dostupná ventilovaná sedadla, pro verze RS a Sportline se budou nabízet nová 20" kola Ignite.

Podrobné představení modelu Kamiq naleznete v dřívějším článku „ Škoda Kamiq – kompaktní SUV pro každý den”, který je mu speciálně věnovaný. O dalších modelech z aktuální nabídky značky Škoda se dozvíte více rovněž zde na ŠmuclerBlogu nebo v přehledu nabízených modelových řad.