Průvodce výběrem nového automobilu 21.5.2018

Výběr nového automobilu je nejen složitý, ale také velmi důležitý, a proto ho není dobré podcenit. Víte, na co se při výběru nového vozu zaměřit? Není toho zrovna málo a v dnešní době, kdy se v autech objevují stále nové prvky výbavy, především pak nejrůznější elektronické systémy zvyšující komfort či bezpečnost, se tento proces stále ztěžuje.

Podívejte se na několik základních bodů, na které je rozhodně třeba se zaměřit. Pamatujte na to, že každý má jiné priority, a tak se pořadí těchto bodů může podle nich měnit.

Cena

Na začátku je nutné si stanovit maximální částku, kterou jste ochotni za nový vůz zaplatit. Od toho se bude odvíjet v podstatě celý rozhodovací proces, protože cena je to, co vám bude nejčastěji bránit v tom, pořídit si váš vysněný vůz nebo alespoň vyšší výbavu.

Výrobce, design

Volba výrobce obvykle bývá dalším krokem výběru, a to z toho důvodu, že některá automobilka je vám více sympatická než jiná, a podle toho se vám většinou líbí i modely, které nabízí. Důležitou roli hraje vzhled, každý výrobce má obvykle svůj styl, kterého se drží při návrhu všech modelových řad.

Názor na automobilku ovlivňuje také její původ. Například koncern Volkswagen se řadí mezi absolutní svěovou špičku v prodejích i díky tomu, že do něj patří ideální kombinace výrobců. Vyberete si raději vůz od české automobilky Škoda, dáte přednost pověstné německé preciznosti od Volkswagenu nebo vás uchvátí dynamický španělský styl vozů SEAT? Mezi země pověstné vyspělými technologiemi patří také Japonsko, kde sídlí například světový výrobce motocyklů a automobilů Honda.

Velikost

Velikost a obecně typ vozu si musíte zvolit podle toho, na co se ho chystáte využívat. Pokud budete sami jezdit po městě, poohlédněte se v kategorii minivozů nebo hatchbacků, jestli hledáte vůz pro rodinu, nejvhodnější volbou bude kombi či MPV. Nezapomeňme také na luxusní limuzíny, které jsou nejen potěchou pro oko, ale dokáží hravě zvládnout i roli rodinného automobilu. Univerzální využití mají také SUV, některá jsou určená do města, větší modely jsou pak vhodné na delší cesty.

Motor

Motor je srdcem každého vozu a vybrat ho je po výběru konkrétního modelu to nejtěžší. Výběr motoru zásadním způsobem ovlivňuje cenu, dieselové motory bývají zpravidla o několik desítek tisíc korun dražší než benzínové, zase obvykle nabídnou o něco nižší spotřebu.

Výběr motoru tak zůstává spíše na osobních preferencích, ať už se jedná o rozhodování mezi benzínovým a dieselovým motorem nebo jeho maximální výkon a kroutící moment. Rozhodně však je dobré myslet na to, že dieselovým motorů nesvědčí krátké jízdy, takže pokud plánujete jezdit převážně krátké trasy ve městě, sáhněte raději po benzínovém motoru.

Spolehlivost

Spolehlivost vozu je jistě důležitým parameterem. Jak ale poznat, který vůz je spolehlivý? Každý výrobce automobilů má nějakou pověst, ta nakonec ale nemusí nic znamenat a o spolehlivosti může rozhodnout i štěstí. Jeden ze způsobů, jak zjistit spolehlivost konkrétního modelu, je přečíst si hodnocení majitelů, u nových vozů však oproti těm starším nastává problém, že recenzí spolehlivosti není mnoho, případně nejsou vůbec žádné.

Automobily světových výrobců jsou v dnešní době veskrze spolehlivé, stát se ovšem může cokoliv, a proto je dobré si vybírat vozy od značek, které mají širokou servisní síť a dobrou dostupnost náhradních dílů.

Výbava

Při konfiguraci nového automobilu máte zpravidla na výběr z několika výbavových stupňů a poté si můžete dále vybírat ze seznamu příplatkové výbavy, na kterém naleznete nejrůznější položky. Mnoho z nich se stará o zvýšení komfortu, to mohou být například komfortní sedačky nebo i jízdní asistenti usnadňující řízení, další prvky mají za úkol vylepšit vzhled či praktičnost.

Vyšší výbavové stupně a položky příplatkové výbavy bývají velmi lákavé, bohužel mohou znatelně zvýšit pořizovací cenu. Při konfiguraci vozu proto přemýšlejte nad tím, co skutečně využijete.

Bezpečnost

Bezpečnost vozu hraje pro mnoho majtelů rozhodující roli. Otázkou bezpečnosti se zabývá organizace Euro NCAP, která provádí nárazové testy a v hodnocení zohledňuje i výbavu asistenčními systémy. Všechny výsledky testování organizace zveřejňuje na svých stránkách www.euroncap.com.