Velikonoční otevírací doba: od 29. 3. do 1. 4. 2024 ZAVŘENO. 

Přepis vozidla 20.9.2017

Může se zdát, že přepis vozidla je složitý a zbytečně zdlouhavý. Obtížný však nijak zvlášť není, stačí jen vedět, kdy a kam zajít. Zdlouhavý také být nemusí - záleží na tom, v jakou dobu přijdete na úřad.

Co je k přepisu potřeba?

Při přepisu je nutné s sebou mít několik dokumentů.

  • Jako první věc můžeme jmenovat  povinné ručení (zelenou kartu), které musí mít automobil sjednané. Nejlepší je, když si kupující povinné ručení zřídí ode dne koupě.
  • Druhou věcí, kterou je třeba zařídit před cestou na úřad při prodeji ojetého vozidla, je absolvování  evidenční prohlídky, kterou provádí stanice technické kontroly. Lze ji provést kdekoliv v České republice bez ohledu na to, kde je vozidlo registrované, a také ji může nechat udělat kdokoliv, protože prohlídka se provádí na vozidlo, ne na osobu. Protokol o evidenční kontrole musí být pro přepis nejvýše 30 dnů starý.
  • Dále pak k okénku na úřadu musíte přinést vyplněnou  Přihlášku k registraci vozidla do registru silničních vozidel, podepsanou  kupní smlouvu technický průkaz   osvědčení o registraci vozidla (malý TP).

Převod automobilu na kupujícího můžete od 1.6.2017 vyřídit na kterémkoliv úřadu s rozšířenou působností. Na úřad by se měli dostavit obě strany - prodávající i kupující. Problémy nastávají, když kupující přijede koupit vozidlo mimo pracovní dobu úřadu, zpravidla o víkendu. Pro to existuje jediné možné řešení. Je třeba předat prodávajícímu ověřenou plnou moc, aby přepis na úřadu vyřídil po podepsání kupní smlouvy sám v úředních hodinách. Pak musí technický průkaz a osvědčení o registraci poslat poštou.

V postupu s plnou mocí je nutné se na prodávajícího spolehnout, že vše opravdu zařídí a dokumenty pošle. Občas se však stává, že tomu tak není a řešení bývá složité. Plnou moc je samozřejmě možné použít i opačně, ale tuto variantu opravdu nedoporučujeme, kupující si na sebe vozidlo přihlásit nemusí a může tak stále jezdit s "vaším".

Poslední potřebnou věcí je  občanský průkaz obou stran, případně jedné, pokud má ověřenou plnou moc.

Svěřte prodej autobazaru

Existuje několik způsobů, jak můžete svůj vůz prodat, a jestli chcete mít s prodejem co nejméně starostí, nejjednodušší způsob je svěřit své vozidlo  autobazaru, který se o celý prodej postará. Pokud vás zajímá, jaké možnosti prodeje autobazary poskytují nebo jak máte vůz připravit na prodej svépomocí, dozvíte se o tom v článku Jak prodat automobil.