Nová Škoda Kamiq: Vydejte se do městské džungle 19.8.2019

Škoda Kamiq nedávno rozšířila nabídku SUV modelů značky Škoda. A čím je model Kamiq výjimečný? Nabízí přednosti vozu kategorie SUV, jako je větší světlá výška a vyšší pozice sedadel, a přitom se pyšní agilitou kompaktního vozu. Nechybí samozřejmě ani moderní asistenční a infotainment systémy, velkorysá nabídka prostoru a řada prvků Simply Clever.

Osvědčený design

Kamiq svým designem navazuje na úspěšné modely Kodiaq a Karoq. Objevil se na něm však i nový designový prvek – dvoudílné přední světlomety s nahoře umístěnými světly pro denní svícení. Designéři dali modelu Kamiq dynamický a emocionální design, který zaujme především lifestylově orientované zákazníky. S délkou  4 241 mm je kompaktnější než modely Kodiaq a Karoq, navzdory vnějším rozměrům ale nabízí dostatek prostoru i pro mladou rodinu.

Díky větší světlé výšce, robustním prvkům karoserie a kolům o průměru 16" až 18" budí pocit mohutnosti a bezpečnosti. Příslušnost k SUV modelům Škoda dává kromě znaku automobilky jasně najevo například originální tvar kapoty motoru či přední maska s nezaměnitelným vzhledem. Kromě nově řešených předních světlometů se Kamiq s full LED variantou světel může pochlubit předními a zadními dynamickými směrovými světly. Na přání je nabízena panoramatická střecha.

Prostorný interiér nabitý moderními technologiemi

Po modelu Scala je Kamiq druhým modelem značky Škoda, který nabízí nový koncept interiéru. Vyšší pozice sedadel se stará o pohodlné nastupování a vystupování a dobrý výhled z vozu. Charakteristická je vysoká úroveň ergonomie. Prostor pro hlavu cestujících na zadních sedadlech 1 003 mm, šířka ve výšce loktů 1 425 mm a  prostor před koleny 73 mm řadí Kamiq mezi nejprostornější vozy ve své třídě. Objem zavazadlového prostoru v základním uspořádání sedadel činí 400 l a po sklopení zadních sedadel dělených v poměru 60:40 nabídne objem 1 395 l.

Komfort posádky zvyšuje například na přání dodávaná automatická klimatizace Climatronic. Řidič pak ocení i další volitelnou výbavu, jako je digitální panel přístrojů s 10,25" displejem, elektricky nastavitelné sedadlo řidiče nebo vyhřívané čelní sklo a vyhřívaný volant. Displeje systémů Swing, Bolero a Amundsen s velikostí od 6,5" do 9,2" umožňují jednoduše ovládat řadu funkcí infotainment a entertainment systémů. Díky zabudované kartě eSIM s LTE připojením je model Kamiq neustále online, což pomáhá například při navigaci. Volitelný Sound System Škoda s vyspělým zvukovým projevem nabízí deset reproduktorů.

Úsporné motory

Pod kapotu si můžete vybírat z benzínových motorů 1.0 TSI (70 kW nebo 85 kW) a 1.5 TSI (110 kW) nebo zvolit dieselový motor 1.6 TDI (85 kW). K dostání bude také motor 1.0 G-TEC (66 kW). Jedná se o první využití motoru na CNG ve voze kategorie SUV značky Škoda. V závislosti na zvoleném motoru je dostupná manuální převodovka s pěti či šesti stupni nebo automatická sedmistupňová  převodovka DSG.

Bezpečnost na úrovni

Model Kamiq je postaven na platformě MQB A0 koncernu Volkswagen a nabízí vysokou úroveň bezpečnosti. Již v základu je vybaven devíti airbagy a téměř 80 % karoserie je vyrobeno z vysokopevnostní, za tepla tvářené oceli. Součástí standardní výbavy je asistent pro udržování jízdního pruhu Lane Assist, systém nouzového brzdění Front Assist s prediktivní ochranou chodců a multikolizní brzda.