Kodiaq RS se konečně ukázal světu 3.10.2018

Automobilka Škoda zveřejnila fotografie svého prvního SUV, které nese označení RS. Jedná se o dlouho očekávaný model Kodiaq RS, který navazuje na tradici závodních vozů značky. Písmena RS na přední masce a zádi vozu značí obdivuhodné sportovní jízdní vlastnosti a dynamický vzhled a rovněž prozrazují, že se pod kapotou ukrývá výkonný motor, který dodá nadstandardní dynamiku i velkému rodinnému SUV.

Motor Kodiaqu RS nabízí výkon 176 kW (240 k), díky čemuž je nejvýkonnějším vznětovým motorem v historii značky. Točivý moment dvoulitrového, dvakrát přeplňovaného motoru dosahuje hodnoty 500 Nm v rozmezí 1750 - 2500 ot./min. Díky těmto parametrům dokáže praktické sedmimístné SUV zrychlit z 0-100 km/h za 7 sekund a maximální rychlost je více než dostatečných 220 km/h. Sportovní verze Kodiaqu se může pochlubit titulem nejrychlejšího sedmimístného SUV na Nürburgringu.

Bohatá standardní výbava pro dynamickou jízdu

Dynamické jízdní vlastnosti podtrhuje progresivní řízení, inteligentní pohon všech kol či vyspělá automatická převodovka DSG. Nechybí ani adaptivní podvozek DCCči možnost volby jízdního režimu díky funkci Driving Mode Select. Všechna tato výbava se nachází již v sériovém provedení. I přes sportovní zaměření zůstává Kodiaq RS praktickým rodinným vozem s objemným zavazadlovým prostorem. Na výběr samozřejmě zůstává volba verze s pěti či sedmi sedadly.

O co nejintenzivnější zážitek z jízdy se postará standardně dodávaný systém Dynamic Sound Boost. Kodiaq RS je prvním modelem značky, ve kterém se tento systém objeví. Systém využívá data z palubní elektroniky a zvýrazňuje zvuk vozu uvnitř i mimo něj. Speciální zařízení vydává specifický zvuk doplňující přirozený zvuk motoru, který vychází z výfukového potrubí. Dynamic Sound Boost mění úroveň intenzity upraveného zvuku dle zvoleného jízdního režimu.

Sportovní design

Poprvé se u vozu značky Škoda objevují ve standardní výbavě dvacetipalcová kola z lehké slitiny Xtreme. Sportovní charakter mu dodávají také upravený přední a zadní nárazník nebo designové prvky v lesklé černé barvě – mřížka chladiče, lišty bočních oken, zpětná zrcátka a střešní nosiče. Výrazným prvkem jsou rovněž sedmnáctipalcové brzdy s červeně lakovanými třmeny. Moderní vzhled zajišťují mj. přední LED světlomety a zadní sdružené svítilny využívající LED technologii. Na Kodiaqu RS se také poprvě objevuje nové logo vRS v červené barvě.

Interiér na úrovni

V interiéru jsou použity kvalitní a příjemné materiály. Komfortní sedadla s výrazným bočním vedením jsou čalouněna Alcantarou v kombinaci s kůží v karbonovém vzhledu. Jedinečný vzhled jim dodávají červené kontrastní švy. Perforovaný materiál Alcantara je použit i ve výplni dveří a také ho doplňuje červené prošívání. Standardně dodávaný  digitální přístrojový panel promítá řidiči všechny potřebné údaje a kromě karbonového vzhledu nabízí ještě pátý režim zobrazení s otáčkoměrem a ukazatelem aktuální rychlosti umístěným uprostřed displeje.