Digitální přístrojový panel 26.11.2017

Digitální přístrojový panel, zvaný také Active Info Display, je moderní náhradou klasických analogových přístrojů s malou informační obrazovkou. Digitální přístrojový štít přináší řidiči mnohem více informací a výhodou je také to, že jsou zobrazeny přehledně, takže neodvádí řidičovu pozornost.

Různá uspořádání

Například ve Škodě Karoq si na panelu můžete zobrazit buď klasické, digitální, redukované nebo Infoprofile uspořádání. Různé druhy zobrazení definují volitelný rámec informací, které se z displeje dozvíte. To, v jaké části se má ukazatel zobrazovat nebo jeho velikost, si nastavíte pomocí listovacího tlačítka. Na displeji si můžete zobrazit informace o audiosystému, telefonu, asistenčních systémech ( Lane Assist Front Assist atd.) nebo stavu vozu.

Klasické uspořádání

Klasické uspořádání je podobné tomu, na které jste zvyklí, kruhový otáčkoměr je vlevo a rychloměr se nachází vpravo. Prostor mezi nimi pak lze přizpůsobit podle vašich požadavků - ukazovat se zde může například navigační mapa.

Digitální uspořádání

Digitální uspořádání umožňuje, že vybraný zdroj infotainmentu zabírá skoro celou plochu displeje, a usnadňuje tak řidiči dostávat přesně ty informace, které potřebuje. Aktuální rychlost, zařazený rychlostní stupeň, rozpoznané dopravní značky nebo navigační data jsou zobrazeny v horní nebo dolní liště pomocí menšího písma a symbolů.

Redukované uspořádání

V redukovaném uspořádání se na větším prostoru zobrazují pouze dvě vybrané informace, například aktuální rychlost a dojezd. V horní a dolní části se pak menším písmem zobrazují některé další základní informace, například čas. Se zapnutým aktivním naváděním do cíle jsou ve středu umístěné také navigační šipky.

Uspořádání Infoprofile

Při uspořádání Infoprofile je v prostřední části displeje například velká navigační mapa a vpravo, vlevo a nad mapou je místo pro další informace, například aktuální rychlost, navigační výhled s piktogramy, zařazený rychlostní stupeň, dopravní značky nebo doba jízdy.