Kdy dorazí nová generace Golfu? Co Volkswagen letos chystá? 24.1.2018

V minulém roce se na silnicích objevil facelift Golfu VII, protože je ale tento ikonický model vůbec nejprodávanějším osobním vozem v Evropě, zcela nové generace bychom se měli dočkat již příští rok. I vzhledem k vysokým podejním číslům si automobilka dává na modernizaci modelu Golf opravdu záležet, přípravy na výrobu jsou ve Wolfsburgu v plném proudu.

Osmá generace Golfu by se měla začít vyrábět přibližně v polovině roku 2019. Konkrétně Volkswagen oznámil, že výroba v domovském výrobním závodu ve Wolfsburgu bude zahájena za 75 týdnů, to odpovídá konci července příštího roku. Zatím nebylo zveřejněno místo, kde bude Golf VIII oficiálně představen, nejpravděpodobnější je březnová výstava v Ženevě, případně podzimní frankfurtský autosalon.

Probíhají jednání s dodavateli

S dodavateli se Volkswagen již domlouvá na dodávkách potřebných dílů, aby nedošlo k neočekávanému zdržení z důvodu nedostatku některých komponentů. Německá automobilka spolupracuje hned se 120 důležitými dodavateli, 80 procent z nich se podílí na výrobě současné generace Golfu.

Vedoucí Volkswagenu pro kompaktní vozy Karlheinz Hell se o příští generaci Golfu vyjádřil slovy: „Nový Golf přenese Volkswagen do nové éry plně propojených vozidel s funkcemi rozšířené autonomní jízdy. Na palubě bude mít více softwaru než kdy dříve. Bude neustále online a jeho digitální kokpit a asistenční systémy budou měřítkem konektivity a bezpečnosti.“

Na jaké další vozy se můžeme těšit?

Osmá genarace Golfu není to jediné, co Volkswagen aktuálně připravuje. Na dubnovém autosalonu v Pekingu by se měl představit nový Touareg a v letošním roce rovněž dojde k modernizaci dalšího populárního vozu německé značky, modelu Passat. Passat by se měl podle neoficiálních informací dočkat především změny designu po vzoru luxusního Arteonu.

Ve druhé polovině roku se pak můžeme těšit na model T-Cross, který se stane menším sourozencem T-Rocu. Objevit se mají také dvě nové verze SUV Tiguan, jednou z nich je sportovně střižená verze Coupé a dočkáme se i Tiguanu ve sportovní verzi R, který pravděpodobně dostane dvoulitrové TSI s 228 kW z Golfu R.