Jak seřídit světla automobilu? 28.8.2017

Mít dobře seřízená světla je důležité, protože taková světla výrazně přispívají k vyšší bezpečnosti, samozřejmě především při zhoršené viditelnosti - v noci, v dešti, v mlze a podobně. Správné nastavení světel vypadá tak, že s rozsvícenými světly vidíte dostatečně daleko a přitom neoslňujete řidiče protijedoucích vozidel. Tak jako tomu bývá u většiny věcí, i tady se jedná o kompromis, a to mezi tím, jak daleko uvidíte, a jak moc budou vaše světla připadat nepříjemná řidičům jedoucím proti vám nebo těm, kteří jedou před vámi.

V luxusnějších vozech, například Volkswagenu Arteon, dnes již naleznete elektronické asistenty, které se starají o ovládání dálkových světel. Systém díky kameře umístěné v předním zpětném zrcátku sleduje situaci před vozidlem, a pokud rozpozná vozidlo jedoucí v protisměru nebo před vámi, upraví svícení tak, aby neoslňovalo jeho řidiče. U Volkswagenu dostal tento systém název Dynamic Light Assist.

Správné seřízení světel

Nastavit správný sklon světel není nic obtížného, zvládne to opravdu každý. Stačí se řídit jednoduchou pomůckou. Postavte automobil proti kolmé stěně tak, aby od ní byly světlomety vzdáleny 0,5 metru, udělejte na zeď tenkou čáru ve výšce odpovídající dolní hraně světel a rozsviťte tlumená světla. Nezapomeňte na to, že roli hrají také spravně nahuštěné pneumatiky a ve vozidle by měl sedět řidič, protože jeho hmotnost sklon světel také ovlivní. Světelný paprsek by měl dosahovat asi 5 centimetrů pod nakreslenou, nebo jinak vyznačenou, čáru.

Pokud tomu tak není, nastavte správný sklon pomocí přepínače, který se nachází na palubní desce pod volantem na levé straně. Tento způsob však považujte spíše za přibližný, pro dokonalé nastavení sklonu svícení využijte služeb odborného servisu. Nejen, že v servisu nastaví sklon světel lépe díky regloskopu - přístroje na seřizování světel, ale je to přece jen také pohodlnější způsob.