Honda představila řadu modelů CRF pro rok 2019 16.5.2019

Honda představila kompletní nabídku motokrosových a terénních motocyklů z modelové řady CRF pro rok 2019. Největšími změnami prošel model CRF250R, který se dočkal zvýšení výkonu a lepšího podvozku. Model CRF450R dostal systém nastavitelné kontroly trakce.

CRF450R

Vrchol nabídky CRF450R nově nabízí systém nastavitelné kontroly trakce (Honda Selectable Torque Control – HSTC) se třemi režimy. Optimalizováno bylo elektronické vstřikování paliva PGM-FI včetně map motoru a systému pro řízení rozjezdu HRC Launch Control. Rám a kyvné rameno zůstaly beze změn, odpružení Showa však disponuje novým nastavením tlumení v kompresi. Úpravy se dočkala také zadní brzda, ta dostala destičky z nového materiálu, který se vyznačuje vyšší odolností. Dalšími změnami jsou přemístění držáku akumulátoru a nová grafika krytů chladiče.

CRF250R

Výraznými změnami prošel model CRF250R. Novinka nabízí větší porci točivého momentu a především v nízkých a středních otáčkách poskytuje znatelně vyšší dynamiku. Díky úpravám se zvýšil také maximální výkon. Ke zlepšení výkonových parametrů došlo díky novému profilu vačky a upraveným tvarem sacích a výfukových kanálů, pístu a spalovací komory. Druhý a třetí rychlostní stupeň jsou nyní blíže u sebe, aby byl při tomto důležitém přeřazení přirozený pokles otáček motoru co nejnižší. Ke zlepšení jízdního projevu přispěly také menší vylepšení sání a výfuku spolu s úpravou map motoru.

Jako základ podvozku nově posloužily rám a kyvné rameno z modelu CRF450R pro modelový rok 2019. Oba tyto komponenty přispívají ke snížení hmotnosti a pyšní se pečlivě vyváženou tuhostí. O odpružení se starají tlumiče Showa s novým nastavením tlumení v kompresi, které se starají o větší jízdní stabilitu, pocit jistoty a přesnost při průjezdu zatáčkami.

CRF450L

Nová Honda CRF450L vznikla jako víceúčelový motocykl způsobilý pro provoz na veřejných silnicích, který je postaven na základě motokrosového modelu CRF450R. Mezi jeho silné stránky patří robustní a lehký rám, silný motor s dobře využitelným výkonem od nízkých otáček a odolnost a kvalita dílů. K bezstarostné jízdě přispívají dlouhé servisní intervaly – 32 000 km mezi velkými prohlídkami, výměna oleje a olejového a vzduchového je předepsána každých 1 000 km. Pro rok 2019 (modelový rok 2020) je zvýrazněn vzhled stroje novým výrazným grafickým provedením.

CRF250L

Robustní ocelový rám a odpružení Showa modelu CRF250L zůstaly shodné s loňským modelem. Dostal však novou kapotáž, která odkazuje na minimalistické rysy modelu CRF450R, a má tak ostřejší a štíhlejší proporce. Kromě červeného provedení je nově dostupný také v černé barvě. Součástí výbavy je ABS, které lze vypnout pro zadní kolo. Motor zůstal nezměněn, ale i přesto nabízí vysoký točivý moment již od nízkých otáček.

CRF250 Rally

CRF250 Rally, jehož vzhled vychází z dakarského závodního speciálu HRC CRF450 Rally, vstupuje do roku 2019 v novém černém barevném provedení, dostupný je i nadále v červené verzi. Předností tohoto motocyklu je odpružení s velkým zdvihem a na danou kategorii velký dojezd. Díky úzké stavbě a nízké hmotnosti nabízí skvělou obratnost, díky které je jízda snadná v terénu i ve městě.