CUPRA el-Born: První elektromobil značky 10.7.2020

Značka CUPRA na tiskové konferenci potvrdila příchod svého prvního elektromobilu, který dostal jméno el-Born. Studie el-Born byla představena již na loňském ženevském autosalonu a vzbudila kladné ohlasy díky elegantnímu vzhledu a osobitému charakteru. Týmu designérů to však nestačilo a společně s technickým centrem pracoval na úpravách, které model posunou ještě o kus dále směrem ke sportovnějšímu a atraktivnějšímu designu. Výsledkem této práce je definitivní zrození nového modelu s čistě elektrickým pohonem, který se bude vyrábět v německém městě Zwickau.

„CUPRA el-Born ukazuje geny značky CUPRA, původní koncept jsme posunuli na novou úroveň sportovního a dynamického designu včetně změn konstrukce a technické výbavy. CUPRA el-Born je živoucím důkazem, že sportovní výkony a elektrifikace patří k sobě,“řekl při představení Wayne Griffiths, předseda představenstva značky CUPRA.

Interiér dovedený k dokonalosti

Sportovní charakter el-Born nezapře ani v interiéru, což dávají jasně najevo například sportovní, anatomicky tvarovaná sedadla, nový sportovní volant s tlačítky pro aktivaci jízdních režimů včetně režimu CUPRA a kvalitní materiály příjemné na pohled i na dotek. Zvláštní pozornost se tradičně věnovala detailům, aby byl výsledek skutečně dokonalý a vyhovoval požadavků co nejširšího okruhu zákazníků.

Působivé jízdní výkony

CUPRA el-Born zaujme nejen svým vzhledem, ale také působivou dynamikou. Například zrychlení z 0 na 50 km/h zabere pouhých 2,9 sekundy. V rámci platformy MEB byl pro tento model exkluzivně vyvinut sportovní podvozek s adaptivními tlumiči DCC. Sportovní podvozek se vyznačuje sníženou světlou výškou, dokáže se automaticky přizpůsobovat aktuální jízdní situaci a povrchu, a tak nabízí vysokou úroveň jízdní dynamiky a univerzálnosti.

Na jedno nabití elektromobil ujede až 500 km, na čemž má zásluhu zejména sada akumulátorů s využitelnou kapacitou 77 kWh (celková kapacita je 82 kWh). Nechybí funkce rychlého dobíjení, díky kterému je možné doplnit energii na ujetí minimálně 260 km za pouhých 30 minut.

Již příští rok

Novinka, kombinující trvale udržitelnou mobilitu se silným charakterem a působivou dynamikou, se objeví na trhu v roce 2021.