Bezpečná přeprava dětí v autě 31.8.2022

Když se vydáváte autem na cesty, není až tolik podstatné, kdy se dostanete do svého cíle, ale že do něj dojedete ve zdraví. Na bezpečnost při jízdě autem je pak třeba zvlášť myslet v případě, že vezete na zadních sedadlech malé pasažéry. A přitom právě při přepravě svých dětí dělá spousta rodičů chyby. Chyby zbytečné a potenciálně velmi nebezpečné. Proto jsme pro vás připravili praktický přehled toho nejdůležitějšího, co byste měli dodržovat, (nejen) když vezete děti v autosedačce.

Používejte vhodný typ autosedačky a nepodceňujte její upevnění

Samozřejmostí by mělo být používání kvalitní autosedačky s homologací, která je určena pro dítě dané hmotnosti a výšky, věk není rozhodující. Pouze sedačka vhodné kategorie, zkonstruovaná pro dítě příslušných tělesných parametrů, dokáže dítě při nehodě nebo během prudkého brzdění bezpečně udržet na místě a co nejvíce minimalizovat riziko zranění. Po vážnější nehodě je nutné pořídit novou sedačku, i když ta původní vypadá nepoškozená – při nárazu může dojít k oslabení konstrukce autosedačky, aniž by to na jejím zevnějšku zanechalo viditelné známky.

Ani ta nejlepší autosedačka nezajistí náležitou bezpečnost, pokud nebude řádně upevněná. Po nákupu sedačky si přečtěte návod od výrobce, kde najdete důkladný popis, jak na to. Ideálně byste pak měli pevnost zajištění sedačky kontrolovat před každou jízdou.

Rychlé, snadné a pevné ukotvení sedačky přímo ke karoserii vozu umožňuje systém ISOFIX a určitě se ho s ohledem na vyšší bezpečnost vyplatí využívat. ISOFIX musí být ve voze nainstalován z výroby a potřebujete k němu kompatibilní autosedačku, naštěstí ho v automobilech běžně najdete – od roku 2011 jím musí být povinně vybaveny všechny nové automobily – a široký je také výběr autosedaček. Jestliže máte starší vůz bez tohoto systému, nezbývá vám nic jiného než sedačku uchytit tříbodovým pásem, nebo si pořídit nové auto.

Nejmenší pasažéři cestují proti směru jízdy

Malé děti, nejméně do 15 měsíců věku usazujte do sedaček orientovaných proti směru jízdy. V případě nárazu či prudkého brzdění totiž bývá nejvíce namáhán krk a pro dětský krk je v takové situaci udržení hlavy v bezpečné pozici náročnější úkol než pro dospělého. Nekontrolované škubnutí hlavou je přitom velmi nebezpečné.

Zadní sedadla jsou zárukou většího bezpečí

Při jízdě ve formaci řidič–dítě je pro rodiče lákávé umístit autosedačku na sedadlo spolujezdce, ale vzhledem k tomu, že nejčastější typ kolize představuje čelní náraz, bezpečnější cestování zaručují zadní sedadla. Pokud byste se přece jen rozhodli sedačku umístit na přední sedadlo, například když zadní sedadla plně obsadí další děti, rozhodně nesmíte zapomenout na deaktivaci airbagu spolujezdce.

Jak se zachovat v případě nehody

Převážíte-li dítě v autosedačce a dojde k vážnější nehodě, tak pokud to bude situace dovolovat (nebude nutné co nejrychlejší vyproštění a půjde otevřít dveře), z auta ho vysvoboďte usazené v sedačce. Kdybyste ho dostali ven a odnesli od auta v náručí, existuje riziko zhoršení zranění vzniklého v důsledku nehody.

Popruhy musí být napevno

Rodiče po usazení dítěte do autosedačky často dělají tu chybu, že dostatečně neutáhnou bezpečnostní popruhy. Je pochopitelné, že pevně utažené popruhy nejsou pro dítě příjemné, když omezují volnost pohybu, a rodiče se jim proto snaží dopřát pohodlnější cestu, ale z hlediska bezpečnosti je to jednoduše špatně. Popruhy musí být napnuté a přiléhat k tělu, aby při nárazu nebo v krizové situaci, kdy bude potřeba prudce brzdit, zadržely tělo včas a zmírnil se již tak dost velký ráz. Na dostatečné utažení popruhů dbejte při dlouhých i krátkých jízdách, protože i na důvěrně známé trase vás může překvapit třeba nepozorný řidič nebo zvěř.

Neztěžujte práci bezpečnostnímu pásu

Všichni členové posádky včetně řidiče a větších dětí, ať už cestují na podsedáku, nebo bez něj, by měli přispět správné funkci bezpečnostních pásů i tím, že budou správně oblečeni.

Například silná bunda znemožňuje, aby pás těsně přiléhal k tělu a stejně jako v případě nedostatečně utažených popruhů v autosedačce může i tato zdánlivá maličkost negativně ovlivnit následky nehody. Na krátkých cestách uprostřed zimy se asi málokomu bude chtít sednout do vymrzlého auta bez bundy, ale když vás bude čekat delší cesta, ujeďte v bundě jen pár kilometrů, než se vytopí interiér, poté zastavte na bezpečném místě a bundu si sundejte. Řidiči se navíc bez bundy bude lépe řídit a dokáže lépe reagovat na nenadálé situace.

Žádné volně položené předměty na sedadlech

Nejen při přepravě dětí platí, že v autě, zejména v prostoru pro cestující a na platě v zavazadlovém prostoru nesmí volně ležet žádné předměty, které by mohly někoho zranit. Při nehodě se totiž všechny věci vymrští směrem vpřed a velkou silou narazí do toho, co jim bude stát v cestě. Pokud bude dítě při jízdě autem vyžadovat nějakou hračku, jako přijatelná volba se jeví menší plyšák, zapomeňte však na tvrdé a těžké hračky, zvláště na ty s ostrými hranami.