Volkswagen zajel rekordní čas na slavném Pikes Peaku 27.6.2018

Volkswagen se díky závodnímu vozu I.D. R Pikes Peak nesmazatelně zapsal do historie závodu do vrchu „Pikes Peak International Hill Climb”. Francouzský závodník Romain Dumas dokázal zvítězit s elektromobilem, který se pyšní výkonem 500 kW (680 k), a stanovil nový nejrychlejší čas nejen v kategorii elektromobilů, ale dokonce zajel nejrychlejší čas v celé histroii závodu napříč kategoriemi.

Jediný pokus

Dosavadní rekord držel ve svých rukách slavný závodník Sébastien Loeb, Dumas ho však nyní při jediném pokusu překonal o 16 sekund, když se mu podařilo zajet čas 7:57,148 minuty. Věhlasný závod do vrchu má délku 19,99 kilometru a nabízí celkem 156 zatáček. První ročník závodu se konal již v roce 1916 a od té doby se jel celkem 96krát.

Za úspěch vůz I.D. R Pikes Peak vděčí kromě pořádné porce výkonu také nízké hmotnosti a skvělému přítlaku. Při volbě výkonu konstruktéři vzali v potaz softwarové simulace, které určily optimální množství energie i hodnotu výkonu pro rekordní jízdu na Pikes Peaku.

Rekordní čas nejen při závodě

Od zahájení projektu 18. října 2017 do závodu konaného 24. června 2018 uběhlo pouhých 250 dnů. Za tu dobu dokázali zaměstnanci Volkswagenu postavit prototyp nejvyšší technické úrovně, který využívá inovativní techniku, včetně například způsobu nabíjení, protože podle pravidel se musí akumulátory plně nabít do 20 minut.

Dr. Frank Welsch, člen představenstva značky Volkswagen osobní vozy, zodpovědný za technický vývoj o závodním speciálu s elektrickým pohonem řekl:  „I.D. R Pikes Peak je sportovní předzvěstí rodiny modelů Volkswagen I.D. A dnes jsme ukázali, jaký má tato technika potenciál. Na dnešní den a tento výsledek mohou být všichni zaměstnanci Volkswagenu extrémně hrdí. Týmu z celého srdce blahopřeji. Svými výjimečnými inženýrskými dovednostmi a nadšením postavil na kola fantastický závodní vůz za pouhých osm měsíců. Volkswagen I.D. R Pikes Peak nyní dosáhl nejlepšího času ve více než 100leté historii tohoto závodu do vrchu - to je velký milník pro elektrickou mobilitu."