Volkswagen se zaměřuje na trvale udržitelnou mobilitu 20.2.2019

Automobilka Volkswagen se připojuje ke snaze dosahování cílů, které stanovila Pařížská dohoda na ochranu klimatu, a svou elektrickou ofenzivou se zasazuje o dosažení trvale udržitelné mobility. Průkopníkem růstu prodejů elektrických vozů má být nový model ID., který se začne vyrábět na konci letošního roku v německém Zwickau. Volkswagen ID. se stane prvním automobilem koncernu Volkswagen, jenž bude mít v rámci celé své životnosti neutrální bilanci emisí CO 2 v případě, že řidič bude k nabíjení využívat zásadně ekologickou elektrickou energii.

Elektrická éra začíná

Při výrobě modelu ID. bude bilance emisí CO 2 snížena o více než 1 milion tun ročně. To odpovídá množství emisí, které produkuje uhelná elektrárna zásobující 300 000 domácností elektrickou energií. Automobilka pracuje na rozsáhlém programu snížení emisí CO 2 i u dalších modelů v nabídce. Do roku 2025 značka uvede přes 20 elektrických modelů.

„Změna klimatu je největší výzvou naší doby. Volkswagen jako největší výrobce automobilů na světě na sebe bere odpovědnost. Nový ID. bude prvním sériově vyráběným koncernovým automobilem s neutrální bilancí emisí CO 2 . Zajistíme pro zákazníky rozmanité možnosti nabíjení ekologickou elektrickou energií, aby měla nulové emise i fáze používání vozidla. Opravdu trvale udržitelná mobilita je realizovatelná, pokud ji budou chtít všichni a společně na tom budou pracovat,”  říká Thomas Ulbrich, člen představenstva značky Volkswagen odpovědný za elektrickou mobilitu.

Množství emisí CO 2 se bude i nadále snižovat

Volkswagen se u modelu ID. snaží snížit či dokonce zcela eliminovat emise CO 2 v rámci celého dodavatelského řetězce. Akumulátorové články se vyrábí v Evropě a při výrobě se spotřebovává výhradně ekologická elektrická energie. Výrobní závod ve Zwickau již nyní využívá externě dodávanou elektrickou energii z obnovitelných zdrojů. Další možnosti snížení emisí v dodavatelském řetězci jsou v současné době zkoumány. Emise, které prozatím nevyhnutelně vznikají, jsou kompenzovány investicemi do certifikovaných projektů na ochranu klimatu. Výroba modelu ID. se tak již při svém představení bude vyznačovat neutrální bilancí emisí CO 2.

Řidičům bude Volkswagen doporučovat, aby při provozu modelu ID. využívali elektrickou energii z obnovitelných zdrojů. V Německu nabízí čistou elektrickou energii Volkswagenem nově založená dceřiná společnost Elli. Volkswagen navíc společně s dalšími výrobci automobilů založil síť rychlonabíjecích stanic IONITY, které budou poskytovat ekologickou elektrickou energii na 400 nabíjecích stanicích umístěných podél evropských dálnic.