Superb po modernizaci stanovuje nová měřítka 1.7.2019

Třetí generace modelu Superb byla uvedena na trh před třemi a půl lety a nyní se dočkala rozsáhlé modernizace, především v oblasti technologií a designu, která dělá vrcholný model značky Škoda ještě výjimečnější. Vlajková loď je poprvé nabízena ve verzi Scout a na konci roku 2019 se objeví také verze s plug-in hybridním pohonem. Nově se může pochlubit například full LED matrixovými světlomety a novými vyspělými asistenčními systémy. Nadále nabízí nadstandardní prostor pro cestující i pro zavazadla – 625 l u verze liftback a 660 l u verze Combi.

Moderní světlomety a nové asistenční systémy

Poprvé jsou u sériového vozu značky Škoda na přání dodávány full LED matrixové světlomety, které umožňují mít neustále rozsvícená dálková světla, aniž by byli oslněni ostatní řidiči. Na přání dodávaná zadní full LED světla nově obsahují elegantní dynamická směrová světla. Bezpečnost zvyšují i nové asistenční systémy, jako je prediktivní adaptivní tempomat upravující rychlost například před zatáčkou nebo dle rychlostních limitů díky datům z navigačního systému. Dalším užitečným pomocníkem je asistent změny jízdního pruhu Side Assist, který sleduje prostor za vozem až do vzdálenosti 70 metrů. Nový je i systém Front Assist s prediktivní ochranou chodců a Emergency Assist pro víceproudé silnice, který bude dostupný od poloviny roku 2020.

Poprvé je pod kapotou naftový motor generace Evo

Pod kapotou se objevují tři naftové a tři benzínové motory s výkony od 110 kW do 200 kW. Novinkou je motor 2.0 TDI s výkonem 110 kW, který je prvním naftovým motorem nové generace Evo ve voze značky Škoda. K dispozici je celkem deset variant pohonného ústrojí. V závislosti na zvoleném motoru a výbavě je sedmistupňová automatická převodovka DSG dodávána buď ve standardu nebo na přání. Pohon všech kol je standardně dodáván u nejvýkonnějšího benzínového motoru, u nejvýkonnějšího naftového motoru je dodáván na přání. Nová verze Scout je nabízena výhradně s oběma nejvýkonnějšími motory a pohonem všech kol.

Design prošel citlivou úpravou

Pro značku Škoda typická maska chladiče je větší než dříve a více sestupuje do nově tvarovaného nárazníku. Snížené přední světlomety jsou nyní spojeny s mřížkou chladiče a již v základní výbavě využívají LED technologii pro potkávací, dálková a obrysová světla i pro světla denního svícení. Zadní full LED světla jsou spojena výraznou chromovanou lištou, nad kterou je umístěn nápis ŠKODA.

Pro modernizovaný model jsou dostupná nová 18" a 19" kola z lehké slitiny a také dvě nové barvy – černá Crystal a modrá Race. Kromě nové verze Scout je stále v nabídce také verze Sportline. Vrcholnou verzí je tradičně výbavový stupeň Laurin & Klement s mimořádně elegantním interiérem.

Interiér plný luxusu

Interiér modelu Superb je zdoben chromovými detaily a pochlubit se může novým čalouněním sedadel s barevným kontrastním prošíváním. Potahy sedadel mají specifický vzor a čalounění v kombinaci materiálu Alcantara a kůže s hnědým kontrastním prošitím jsou součástí standardní výbavy. Na přání je nabízena možnost nastavení délky sedáku a virtuální kokpit. K dispozici jsou tři infotainment systémy s úhlopříčkou 8" nebo 9,2". Navigaci lze u vrcholného systému Columbus ovládat také gesty nebo pomocí hlasových pokynů.

Hranice milionu prodaných vozů překonána

Původní Superb byl vyráběn v letech 1934 až 1949. V roce 2001 začala éra novodobého modelu Superb a v roce 2008 byla představena jeho druhá generace včetně varianty Combi. V roce 2015 se objevila třetí generace, díky které novodobý Superb překonal hranici jednoho milionu celosvětově prodaných vozů.