Škoda začala stavět novou lakovnu v Mladé Boleslavi 8.12.2017

Automobilka Škoda před několika dny začala s výstavbou nové lakovny ve výrobním závodě v Mladé Boleslavi. Základní kámen lakovny položili M ichael Oeljeklaus, člen představenstva společnosti Škoda za oblast výroby a logistiky, Bohdan Wojnar, člen představenstva společnosti Škoda za oblast lidských zdrojů, a Josef Zmrhal, místopředseda Odborů KOVO MB.

„Stavba nové lakovny v Mladé Boleslavi je důležitou investicí do budoucnosti našeho podniku. Poptávka po vozech značky Škoda na celém světě stoupá a my kontinuálně pracujeme na zvyšování výrobních kapacit v našich stávajících závodech. V nové lakovně budeme realizovat řadu ekologických inovací, které budou významně minimalizovat dopady procesu lakování na životní prostředí,“ říká Michael Oeljeklaus.

Nová pracovní místa

V nové lakovně bude ve třísměnném provozu pracovat až 650 nových zaměstnanců, kteří za den nalakují 600 karoserií vozů. Spolu se stávající lakovnou tak bude celková kapacita ve výrobním závodě v Mladé Boleslavi činit 2700 nalakovaných karoserií za den.

Provoz lakovny by měl být zahájen v červnu 2019 a stane se jednou z nejmodernějších a nevíce ekologických lakoven v Evropě. Mnoho pracovních činností budou mít na starosti automatizovaní roboti. Vzhledem k vysoké míře automatizace budou jednotlivá pracoviště zaměstnanců uspořádány s velkým důrazem na dodržování ergonomických kritérií.

Pokročilé technologie

Několikastupňový proces lakování zaručí perfektní vzhled laku a dostatečnou odolnost. Pět vrstev laku má tloušťku přibližně 100 mikrometrů a běžně se bude lakovat 15 barevných odstínů.

Lakovna bude velmi šetrná k životnímu prostředí. Nový aplikační proces výrazně sníží spotřebu materiálu a zbytkové barvy budou po lakování absorbovány drceným vápencem, díky tomuto suchému odlučování nevzniká odpad v podobě lakového kalu. Také se bude rekuperovat teplo, které bude při celém procesu vznikat, recirkulace vzduchu se postará až o osmdesátiprocentní úsporu energie.

Výstavba nové lakovny šetrné k životnímu prostředí spadá do strategie automobilky "GreenFuture". Investice do této výstavby se pohybuje ve výši 214,5 milionu eur, což je přibližně 5,5 miliardy korun.