Škoda Octavia RS iV: První RS s plug-in hybridním pohonem 4.3.2020

Vůbec poprvé se v nabídce automobilky Škoda objevuje model RS s plug-in hybridním pohonem. Benzínový motor v kombinaci s elektromotorem dostala nová Škoda Octavia RS iV. Novinka je samozřejmě na první pohled snadno rozpoznatelná jako vrcholná sportovní verze čtvrté generace bestselleru mladoboleslavské značky, a to především díky černým designovým prvkům karoserie.

Přesvědčivé výkony

Nová Škoda Octavia RS iV ukrývá pod kapotou benzínový motor 1.4 TSI společně s elektromotorem, který má výkon 85 kW. Celkový systémový výkon dosahuje 180 kW (245 k). Maximální točivý moment má hodnotu 400 Nm a přes šestistupňovou automatickou převodovku DSG je přenášen na přední kola. Vysokonapěťový lithium-iontový akumulátor s kapacitou 13 kWh umožňuje ujet v čistě elektrickém módu až 60 km.

Maximální točivý moment elektromotoru o hodnotě 330 Nm je dostupný hned od startu, a tak zajišťuje dynamický rozjezd. Ve sportovním režimu Octavia RS iV zrychlí z 0 na 100 km/h za 7,3 s a maximální rychlost činí 225 km/h. Pro sportovní jízdní vlastnosti a stabilní ovládání vozu je standardně dodáváno progresivní řízení a speciální nastavení sportovního podvozku.

 

Vzhled RS

Octavia RS iV vypadá opravdu působivě, vděčí za to mimo jiné mnoha poutavým doplňkům. Standardně je dodávána se specifickými LED předními mlhovými světlomety a černými 18" koly z lehké slitiny, na přání jsou dostupná dokonce 19" kola. Zaujmou také brzdové třmeny lakované v červené barvě. Maska chladiče, difuzory na předním a zadním nárazníku, vnější zpětná zrcátka či lišty kolem bočních oken jsou v typickém lesklém černém provedení. Verze liftback má na zádi černý zadní spoiler, kombi dostalo střešní spoiler v barvě vozu.

Jedinečná atmosféra v interiéru

Interiéru dominuje černá barva vzbuzující pocit luxusu. Přední sportovní sedadla jsou standardně potažena černou látkou, na přání jsou pak k dispozici ergonomická sedadla s čalouněním v kombinaci kůže a materiálu Alcantara, které umožňují i nastavení hloubky sedáku. Sedadla, kožený volant, loketní opěrky dveří a přístrojová deska potažená materiálem Alcantara jsou dekorovány červeným nebo stříbrnošedým prošitím. Tříramenný multifunkční sportovní volant nabízí páčky řazení pro převodovku DSG. Dynamický vzhled podtrhují specifické dekorační lišty a pedály s hliníkovým vzhledem.

I další verze nového modelu Octavia dostaly elektrifikovaný pohon

Čtvrtá generace modelu Škoda Octavia je dostupná v dalších třech elektrifikovaných verzích. Výbavové stupně Ambition a Style poskytují nejvyšší systémový výkon 150 kW, verze e-TEC je k dispozici s mild-hybridními pohonnými jednotkami o výkonu 81 kW a 110 kW.