SEAT představil elektrické Mii 14.6.2019

SEAT představil svůj nejmenší model Mii s elektrickým pohonem. Mii Electric se tak stane prvním prodávaným elektrickým vozem španělské značky místo očekávaného modelu el-Born. Elektrické Mii navazuje na nedávno představenou Škodu Citigo-e iV, se kterou jsou si díky sdílené technice oba modely podobné.

Elektromotor nabízí výkon 61 kW a točivý moment o hodnotě 212 Nm. Díky těmto parametrům zvládne Mii Electric rozjezd z 0 na 50 km/h za pouhých 3,9 sekundy, což je pro městský provoz více než dostačující.

Dojezd nezklame

Lithium-iontový akumulátor má kapacitu 36,8 kWh a vystačí na ujetí 260 kilometrů na jedno nabití dle metodky WLTP. S využitím rychlonabíjecí stanice na stejnosměrný proud s výkonem 40 kW se akumulátor nabije na 80 % kapacity přibližně za hodinu. Při nabíjení wallboxem na střídavý proud (7,2 kW) se na stejnou hodnotu akumulátor dobije za zhruba 4 hodiny. Akumulátory jsou umístěny pod podlahou a nezmenšují prostor pro posádku, zavazadlový prostor si zachovává objem 251 litrů.

Nabízí bohatší výbavu

Elektrická verze se vzhledově příliš neliší od té s konvenčním motorem. Rozpoznat ji lze především díky nápisům na karoserii nebo šestnáctipalcovým kolům z lehké slitiny se speciálním designem, která jsou určena výhradně pro tuto verzi. V interiéru se nachází nový přístrojový panel a uvnitř nechybí ani vyhřívané sedačky či kůží obšitý volant a řadicí páka.

V sériové výbavě Mii Electric nabízí více technologií zvyšujících bezpečnost, například asistent pro udržování jízdního pruhu Lane Assist nebo systém rozpoznávání dopravních značek. Mii navíc umožňuje vzdálený přístup a správu vozu díky aplikaci pro chytré mobilní telefony.

První vozy modelu, který se bude vyrábět v Bratislavě, by měly k prvním evropským zákazníkům dorazit v prvním čtvrtletí příštího roku. Podle zástupců společnosti SEAT by se mělo jednat o jeden z nejdostupnějších vozů s elektrickým pohonem na trhu, oficiální ceníky však zatím nebyly zveřejněny. Objednávky na nové Mii Electric budou ve vybraných zemích zahájeny na podzim letošního roku.