SEAT plánuje vytvořit samostatnou značku CUPRA 15.8.2017

SEAT uvažuje o tom, že vytvoří sportovní divizi vyrábějící dostupné sportovní vozy, samostatnou značku CUPRA. Tato informace se na veřejnost dostala díky tomu, že si španělská autombilka nechala patentovat nové logo CUPRA, název je složen ze slov „Cup” a „Racing”. Tento krok by měl své opodstatnění, protože aktuálně jediný sportovní model v nabídce je Leon, k dostání je jako třídveřový a pětidveřový hatchback nebo v prodloužené verzi ST.

Často se skloňuje příchod modelu Ateca ve verzi CUPRA, která se má objevit již v příštím roce. Spekuluje se také o Leonu CUPRA R nebo nové Ibize, která o šachovnicové logo s nástupem nové generace přišla. Alespoň prozatím. Vzhledem k malému zájmu o sportovní Ibizu se bohužel zdá, že se její nové generace dočkat nemusíme. Možná se objeví i další sportovně laděné vozy, SEAT si totiž registroval také názvy Bolero, Salsa a Tango, které již dříve použil pro své koncepty, a není vyloučeno, že je použije znovu.

Bude Arona CUPRA?

Vyloučena není ani Arona CUPRA, nový crossover s atraktivním vzhledem by si výkonný motor i přes své určení do městského provozu zasloužil. Jisté však je, že Mii, nejmenší model od SEATu, s přeplňovaným litrovým tříválcem s výkonem 85 kW nebude. Z trojice Up!, Citigo a Mii tak tento motor, který vzhledem k velikosti a hmotnosti těchto vozů nabízí zajímavý výkon, dostane pouze Volkswagen Up! GTI, modely od SEATu a Škody si musí vystačit s motory MPI, jejichž nejsilnější verze poskytuje maximální výkon 55 kW.

Volkswagen Up! GTI se v prodeji objeví během roku 2018 a společně s modely Golf a Polo budou součástí sportovního rodokmenu automobilky Volkswagen, pod kterou spadají právě SEAT a Škoda. SEAT zatím informace o vytvoření oddělené sportovní divize oficiálně nepotvrdil, takže na to, jak celá věc dopadne, si budeme muset ještě počkat. Podle některých názorů by však tento krok mohl být úspěšný, a tak by se vozy s novým logem CUPRA mohly na silnicích objevit již v roce 2018 nebo 2019.