Velikonoční otevírací doba: od 29. 3. do 1. 4. 2024 ZAVŘENO. 

Řecko autem: Tipy na cestu i výlety 2.10.2017

Řecko je krásná země ležící na Balkánském poloostrově, do které lidé jezdí především za mořem, historickými památkami a středomořskou kuchyní. Mnozí už tuto zemi navštívili nebo se na to alespoň chystají, ať už ale máte v plánu navštívit Řecko znovu nebo poprvé, musíte najít odpověď, na dvě zásadní otázky. Kam jet? Jak se tam dostat?

Nejdůležitější je se do Řecka vůbec dostat, přesné místo v rozhodování o způsobu cestování nehraje velkou roli. Možností je samozřejmě několik, nejčastěji se však do této země cestuje letadlem. Je pravda, že Řecko je pro většinu lidí daleko na to, aby se do něj vypravili se svým vozem. To je ale poměrně škoda, protože cestování automobilem má své výhody, které mohou převážit nad nevýhodami.

Pro a proti

Mezi výhody jistě patří finanční stránka věci, kdy i přes snižující se ceny letenek a výhodné nabídky leteckých společností, vyjde cesta autem levněji, především pokud vás cestuje více. Pokud jedete autem, náklady na cestu budou přibližně stejné, ať již pojedete sami nebo v plně obsazeném voze, zatímco při cestě letadlem se vám s každou osobou navíc přičítá celá cena letenky. Dalším velmi důležitým argumentem je to, že na dovolené budete moci kdykoliv jet, kam budete chtít. Nemusíte se také omezovat nabízenými výlety, které jsou organizovány někým jiným. Zkrátka o svém volném času budete rozhodovat sami.

Nevýhody jsou poměrně zřejmé, největší je samozřejmě čas cesty. I přes to, že většinu cesty pojedete po dálnici, musíte počítat s přibližně 20 hodinami, záleží odkud a kam přesně jedete a také na aktuální dopravní situaci. Pro nepříiš zkušeného řidiče nebo pro někoho, koho řízení či samotná jízda autem příliš nebaví, tato cesta tedy není vhodnou volbou. Svou roli může hrát také váš zdravotní stav, přece jen porovnání přibližně 2,5 hodin letu a 20 hodin jízdy autem může být i z tohoto hlediska rozhodující kritérium.

Kudy?

Existuje několik tras, ze kterých si můžete vybrat, můžete jet podél břehu Jadranského moře, zvolit trasu, která vede pouze po zemích EU, tedy přes Rumunsko a Bulharsko, nebo dokonce můžete využít trajekt plující od italských břehů. To se však vyplatí jen v případě, že plánujete také návštěvu Itálie, protože cena za trajekt není zrovna nízká. Nejrychlejší a nejpohodlnější trasa však vede přes Slovensko, Maďarsko, Srbsko a Makedonii.

Tato trasa také není vůbec složitá, pokud pojedete z Prahy, stačí, když po D1 pojedete do Brna, budete se držet na silnici E65 a nakonec na E75. Při pohledu na mapu zjistíte, že téměř celá trasa od vašeho domu až do vybrané destinace vede po dálnicích, takže cesta ubíhá slušným tempem. Po celé cestě se nacházíte v civilizaci, není tedy problém někde zastavit, natankovat nebo přespat.

Jen si nezapomeňte vzít s sebou pas a před cestou si zakoupit dálniční známky do zemí, přes které pojedete. Pro jízdu na slovenských dálnicích koupíte dálniční známku přes internet na eznamka.sk a elektronickou známku pořídíte i pro maďarské dálnice, například na virpay.hu. V Srbsku, Makedonii a Řecku se mýtné platí v mýtných branách. 

Místa, která stojí za návštěvu

Řecko není jen teplé moře, chutná jídla a slunné počasí, ale významná je také jeho historie. Tu má Řecko opravdu bohatou a na pozůstatky z doby antiky tu narazíte na mnoha známých i méně známých místech. Zdejší historické památky za prohlídku rozhodně stojí, a tak je neváhejte navštívit.

Athény

Athény jsou hlavním městem Řecka, je tedy celkem pochopitelné, že se zde nachází velké množství historických památek. Znáte ty nejznámější? Mezi ně patří například Akropole, Parthenón (nepleťte si s římským Pantheonem) nebo Agora. Pokud vás antické památky zajímají, Athény pro vás budou naprostým rájem, protože památek z této doby je v nich opravdu hodně.

Meteora

Meteora jsou kláštery, o kterých jste již asi slyšeli. Jsou totiž zajímavé tím, že jsou postaveny na skalách. První vznikl již ve 14. století ve výšce 534 m n. m. a v 15. a 16. století jich vzniklo dalších 24, pro návštěvníky je však zpřístupněno jen několik z nich. Tato výjimečná historická památka se těší velké oblibě turistů a není se čemu divit, protože něco takového zkrátka nikde jinde neuvidíte.

Olympie

Olympie je místem, kde se poprvé konaly olympijské hry, a stále je zde možné vidět pozůstatky stadionů a běžeckých drah, které se kdysi používaly. Dále se tu nachází Diův chrám, z něj toho také příliš mnoho nezbylo, takže uvidíte jen jeho trosky, i přesto na tomto místě pocítíte zvláštní atmosféru. V Olympii se psaly dějiny sportu a olympijské hry dnes patří k nejsledovanějším sportovním událostem, návštěva těchto míst vám připomene, jaký význam ve světě sport má a co pro něj mnoho lidí obětuje.

Delfy

Delfy patří k nejvýznamnějším archeologickým nalezištím v Řecku a podle řecké báje se jedná o samotný střed světa. Nachází se zde veštírna zasvěcená bohu Apollónovi a také ruiny antického města. Turisté zde mohou obdivovat i nádherné divadlo pocházející ze 4. století př. n. l. nebo stadion, na němž se konaly Pýthijské hry. Stěna stadionu je vytesaná do skály a závody v běhu či atletice tu mohlo sledovat až 7 000 lidí.

Soluň

Soluň, známá také jako  Thessaloniki, je druhým největším městem Řecka. Ve městě je řada známých římských a byzantských památek, například Bílá věž nebo turecké lázně, které lákají mnoho turistů. Město nabízí bohaté kulturní dění a umožňuje také návštěvu velkého počtu muzeí nebo uměleckých galerií.

Nafplio

Přístavní město Nafplio ležící na poloostrově Peloponés bývá označováno jako nejkrásnější město na celém poloostrově. Setkáte se tu s obdivuhodnou architekturou, příkladem budiž hrad Bourtzi postavený na malém ostrůvku nedaleko pevniny. Za zmínku stojí také pevnost Palamidi z 18. století ležící na skále, která tvoří neodmyslitelnou součást města a nabízí dechberoucí výhledy na moře a okolí.