Příspěvek na automobil pro zdravotně postižené 10.4.2018

Příspěvek na zvláštní pomůcku, což může být i automobil, je určený pro osoby s těžkým zdravotním postižením. Jeho účelem je pomoci takovým lidem pořídit si pomůcky, které jim usnadní každodenní život. Mezi tyto pomůcky patří například vodící pes nebo domácí výtah, ale také úprava automobilu či dokonce jeho koupě. Zajímá vás, co všechno musíte splňovat, abyste se stali kandidáty pro získání příspěvku?

Přesně dané podmínky

Obecně je přípsěvek na zvláštní pomůcku určen pro ty, kteří mají buď těžkou vadu nosného nebo pohybového ústrojí, těžké sluchové postižení nebo těžké zrakové postižení. Rozhodující pro udělení příspěvku je, že musí jít o dlouhodobě nepříznívý zdravotní stav. Ten je definován tak, že podle současných vědeckých poznatků bude aktuální stav trvat nebo již trvá déle než jeden rok. Pokud se jedná konkrétně o automobil nebo speciální zádržný systém, mají na něj nárok osoby s těžkou vadou nosného nebo pohybového ústrojí nebo těžkou mentální retardací dlouhodobě nepříznivého charakteru.

Má svá omezení

Maximální výše příspěvku na zvláštní pomůcku může činit 350 000 Kč, v případě, že je určen na pořízení schodišťové plošiny, je to ještě o 50 000 Kč více. Platí ovšem další podmínky, například ty, že součet všech obdržených příspěvků nesmí v posledních 60 měsících přesáhnout 800 000 Kč, případně 850 000 Kč při koupi schodišťové plošiny, nebo že o příspěvek na automobil můžete Úřad práce požádat pouze jednou za deset let.

Dobrou zprávou je, že nezáleží na tom, zda je vůz nový nebo ojetý, celá vyplacená výše příspěvku však musí být bezpodmínečně použita na nákup vozu. Není tak možné za část peněz koupit například pojištění nebo náhradní díly. Osobě, pro kterou je příspěvek na automobil určen, musí být minimálně tři roky.

Nezapomeňte na další výdaje

Částka vyplacená jako příspěvek na koupi automobilu může dosáhnout maximálně 200 000 Kč. Její výše se určuje podle toho, jak často a z jakého důvodu dotyčná osoba vůz využívá a také podle jejího příjmu a majetkových poměrů. Při koupi je dobré myslet na sjednání příslušného pojištění, protože pokud by vůz někdo odcizil nebo byste nabourali, vzniká pohledávka k Úřadu práce, který tento příspěvek vyplácí, a ten bude chtít vrátit poměrnou část z poskytnuté částky.