Přijde sportovní SEAT Ibiza? 24.5.2017

SEAT do nynějška produkoval sportovní modely s označením Cupra hned dva - Leon a Ibizu. Vypadá to ale, že na Ibizu Cupra můžeme zapomenout, namísto ní by měla přijít sportovní Ateca.

Stále existují lidé, pro které je spotřeba na druhém místě - prvenství si drží jízdní zážitek. Jak to ale v koncernu vypadá, nadupané verze malých hatchbacků (hot-hatch) i přesto půjdou stranou. Fabia RS skončila u druhé generace, Ibizy Cupra se už také nedočkáme a Polo GTI s bezpochyby neroztomilou cenovkou to celé nezachrání.

Důvodem pro korekci nabídky je nejen snižování poptávky o malé rychlé vozy (možná kvůli jejich vyšší ceně), ale také marketingové zaměření koncernu, který se bude soustředit hlavně na vývoj nových motorů a technologií.

Nejrychlejší Ibiza Cupra

Pokud nepřijde posílená verze, Ibiza FR bude nejsilnější Ibizou v nové modelové řadě. Ta má 1,5 TSI s výkonem 110 kW - tedy 150 koní a nabízí systém vypínání dvou válců při nízkém zatížení motoru. Ibiza Cupra bude pravděpodobně SEATem pohřbena stejně, jako třídveřová verze nebo kombík.

Jediným koncernovým vozítkem ve stejné třídě zůstane tak nejspíše jen Volkswagen Polo GTI- zde se mluví právě o tomto dvoulitru, který by mohl nahradit 1,8 TSI.

Ateca Cupra

O Atece Cupra kolují různé fámy a dohady. Už jsme viděli i několik fotografií z testování v Německu i Španělsku, ale zda jde o Cupru, to nikdo neví. Předpokládá se, že by toto první SUV značky SEAT mělo mít dvoulitrový motor TSI s výkonem 300 koní - tedy ten, který najdeme v Leonu Cupra. S takovýmto agregátem by měla jezdit Ateca možná až 250 km/h a zrychlení z nuly na sto by bylo kolem 6 vteřin.