Překvapivý nástupce Škody Rapid 23.3.2018

Pomalu se blíží rok 2019 a to znamená, že se blíží i příchod nástupce Škody Rapid. Už delší dobu je známa informace, že Rapid se již nebude vyrábět ve verzi liftback, pravděpodobně však nezůstane ani varianta Spaceback, jak ji dnes známe, a stane se z ní spíše rodinný hatchback postavený na platformě MQB A0, který by se svou velikostí snažil přiblížit Golfu.

Čas na změnu

Škoda Rapid je třetím nejprodávanějším vozem v České republice, v celoevropském srovnání jí ale mezi kompaktními vozy patří až dvanáctá příčka. V loňském roce Škoda v Evropě prodala 66 500 Rapidů, například Octavia, která je na druhém místě nejprodávanějších vozů v Evropě, se pyšní 482 200 prodanými kusy na evropském trhu za rok.

Z prodejních výsledků je patrné, že i přes úspěch na domácím trhu, potenciál Rapidu není zcela využitý. Přiznává to i Alain Favey, šéf marketingu a prodeje značky Škoda, a dodává, že v oblasti prostornějších hatchbacků, po kterých je v Evropě vysoká poptávka, není Škoda příliš silná.

Současným verzím Rapidu, především verzi liftback, škodí to, že se až příliš podobají Octavii a paradoxně doplácí také na svou nižší cenu. Model Rapid měl při svém uvedení na trh zaujmout především skvělým poměrem ceny a velikosti, v současné době se však zákazníci zajímají spíše o dražší vozy s bohatší výbavou. Právě na tento trend chce navázat jejich nástupce, který přijde již v první polovině roku 2019.

Co od nového Rapidu čekat?

Nový Rapid bude mít kvalitnější materiály v interiéru, který by měl nabídnout vyčnívající obrazovku multimediálního systému po vzoru studie Vision X. Dotykový panel by mohl nahradit některé klasické ovládací prvky, například ovládání klimatizace. Díky platformě MQB A0 nabídne více prostoru pro cestující a očekávat můžeme moderní design karoserie s agresivním výrazem přední masky vozu. V nabídce motorů by se měl objevit zážehový tříválec 1.0 TSI a čtyřválec 1.5 TSI a nejspíše se budou pro Rapid opět nabízet i  vznětové motory TDI.

A ještě jedna důležitá informace na závěr - Rapid přijde o své jméno. Název Rapid se na zádi novinky s největší pravděpodobností neobjeví. Podle dřívějších zpráv měl být zachován alespoň název Spaceback, ani to však není jisté.