Představení modernizovaného modelu California 6.1 5.8.2019

Volkswagen Užitkové vozy na konci srpna představí na Veletrhu Caravan Salon v Düsseldorfu modernizovaný model California 6.1. Ikona kategorie kempovacích vozů se ukáže s novou elegantní přídí, vylepšenou kuchyňskou linkou i lůžky a také digitalizovaným ovládáním s novým multifunkčním panelem, který je umístěn na střešní konzoli. Novinkou jsou například i na přání dodávané digitální přístroje nebo nová generace informačních a zábavních systémů s integrovaným připojením k internetu. Změnami prošla i přístrojová deska, která je teď lépe přizpůsobena digitálnímu světu.

Volkswagen California se díky 175 000 prodaných vozů řadí na první místo v oblíbenosti, a to u cestovatelů na celém světě. Na prvních zveřejněných fotografiích je zachycena vrcholná verze California 6.1 Ocean. Na první pohled je patrná inovovaná příď, chromovaná část mřížkování masky chladiče plynule navazuje na nová LED světla pro denní svícení a tvoří tak přitažlivý celek. Verze Ocean je osazena chromovanou lištou také na předním nárazníku a od verzí Beach a Coast se odlišuje právě řadou chromovaných ozdobných prvků. Na silnici však vzbuzují pozornost a prokazují své výjimečné kvality všechny tři verze.

Vylepšený obytný prostor

Model California již od své první generace přesvědčuje cestovatele, že se rozhodli správně, díky mnoha promyšleným detailům. Ve verzích Coast a Ocean se mezi ně řadí vylepšená kompaktní kuchyňská linka s praktickými detaily, nově například dvěma vstupy USB. Všechna dvířka v interiéru jsou osazena novými hliníkovými madly a novinkou je také tlačítkové otvírání povrchových panelů kuchyňské linky, pod kterými jsou umístěny dřez, sporák a chladnička. Povrchová úprava skříněk se vzhledem ušlechtilého dřeva je na výběr ve dvou variantách – světlejší „Bright Oak” nebo tmavší „Graphit Grey”.

Vyšší úroveň pohodlí poskytují nová lůžka. Střešní lůžko je nyní odpruženo a ze zadní dvoumístné lavice lze kromě lůžka vytvořit pohovku. Před nepříjemně intenzivním světlem pronikajícím do interiéru ještě lépe ochrání tmavě šedé skládací stěny výsuvné střechy, pod kterou je umístěno horní lůžko.

Přizpůsobí se vašim požadavkům

Pomocí nového ovládacího panelu lze ovládat řadu funkcí rozdělených do kategorií „Kempování”, „Chladnička”, „Osvětlení” a „Nastavení”. Ve verzi Ocean navíc přibudou kategorie „Výsuvná střecha”, která ovládá v této verzi sériově dodávaný elektrohydraulický mechanismus střechy, a „Nezávislé topení” pro ovládání horkovzdušného topení, jež se v této verzi dodává rovněž bez příplatku. Praktická je mj. nová funkce „Vodováha”, která zobrazuje informace o podélném a příčném náklonu zaparkovaného vozu. Kempovací vůz tak lze snadno vyrovnat do vodorovné polohy.

Poprvé je možnost Californii vybavit praktickými digitálními přístroji Digital Cockpit určenými pro novou přístrojovou desku. V nabídce informačních a zábavních systémů je možné vybírat mezi jednoduchým audiosystémem s řádkovým displejem a třemi systémy s dotykovými displeji o velikosti 6,5", 8,0" a 9,2". Všechny systémy nabízí integrovanou eSIM (u základního systému je na přání), která umožňuje využívání mnoha internetových funkcí a služeb.

Asistenční systémy

Komfort při řízení nově zvyšuje elektromechanický posilovač, nahrazující hydraulický posilovač, a stará se také o vyšší bezpečnost, protože díky němu může být California 6.1 vybavena moderními asistenčními systémy. Mezi volitelnými pomocníky se objevuje systém pro udržování jízdního pruhu Lane Assist, automatický parkovací systém Park Assist nebo asistent usnadňující manévrování s přívěsem Trailer Assist. Součástí sériové výbavy je asistent pro jízdu v bočním větru, který se stará o automatickou stabilizaci vozu při bočních poryvech větru. Užitečným pomocníkem při parkování je také systém ParkPilot s aktivní ochranou boků upozorňující na překážky.

Motory

Značka Volkswagen Užitkové vozy sestavila novou nabídku motorizací. Při uvedení na trh budou na výběr turbodiesely 2.0 TDI v několika výkonových variantách. Vrcholem bude motor s výkonem 146 kW/199 k. Standardně se California 6.1 bude dodávat s pohonem předních kol, ale dostupný bude i pohon všech kol určený zejména pro cestovatele, kteří se rádi vydávají na dobrodružné výpravy.