Osmiletá záruka na akumulátory pro řadu Volkswagen ID. 24.6.2019

Již v letošním roce Volkswagen zahájí výrobu modelu ID.3, který odstartuje novou éru elektromobilů. Kompaktní model, jenž je prvním členem rodiny ID., nabízí díky pokročilým lithium-iontovým akumulátorům dojezd až 550 kilometrů, což usnadní cestování na dlouhé vzdálenosti. Budoucí majitelé se nemusí obávat ani nízké životnosti akumulátorů, protože Volkswagen bude poskytovat záruku, že akumulátory budou po osmi letech nebo 160 000 kilometrech nabízet nejméně 70 procent využitelné kapacity.

V roce 2017 Volkswagen přesunul vývoj akumulátorů do jednoho kompetenčního centra, jehož úkolem je, aby si akumulátory pro modely ID. zachovaly co nejdéle svou kapacitu a roky umožňovaly dlouhý dojezd.  „Naším cílem je stejná životnost akumulátorů jako celého vozu ID.,” říká Frank Blome, vedoucí kompetenčního centra v Salzgitteru.

Akumulátory s různou kapacitou

Volkswagen plánuje nabízet několik akumulátorových sad s různou kapacitou, což je změna oproti současným elektromobilům značky. Pokud není pro majitele vozu důležitý dlouhý dojezd, protože jezdí převážně krátké vzdálenosti po městě, je pro něj určena sada akumulátorů s nižší kapacitou. Díky tomu bude pořízení nového vozu výhodnější.

Naopak řidiči, kteří překonávají na svých cestách delší vzdálenosti, ocení větší sadu akumulátorů, která rozšíří možnosti využití vozu. V závislosti na zvolené akumulátorové sadě a konkrétním modelu se bude dojezd pohybovat v rozmezí od 330 do 550 kilometrů (dle metodiky WLTP). Akumulátory jsou navíc navržené pro nabíjecí výkon až 125 kW, což je v kategorii vozů, do které se řadí model ID.3, výjimečná hodnota. Vysoký nabíjecí výkon umožní rychlejší nabíjení, a tak zkrátí délku zastávek potřebných pro doplňování elektrické energie.

Nabíjení

Volkswagen počítá s tím, že polovina nabíjecích procesů bude realizována doma, 25 procent na cestách ve veřejném prostoru, 20 procent na pracovišti a zbylých 5 procent při nabíjení podél dálnic. Tomuto předpokladu byla přizpůsobena nabídka nástěnných nabíječek pro domácí a firemní využití. Nabíjecí výkon těchto nabíječek dosahují až 11 kW (střídavý proud). Hlavní výhodou při srovnání s běžnou elektrickou sítí s napětím 230 V je výrazné zkrácení doby nabíjení. Výkon nástěnné nabíječky je zcela dostatečný na to, aby se akumulátor nabil na plnou kapacitu během noci či pracovní doby.