Nová Octavia Scout je připravena vyrazit za dobrodružstvím 12.6.2020

Do nabídky značky Škoda přibývá očekávaný model Octavia Scout, který tak navazuje na své úspěšné předchůdce. Verze Scout se od standardního modelu odlišuje zejména funkčním offroadovým designem, zvýšenou světlou výškou a pohonem všech kol v základní výbavě. Na trh poprvé vstoupila v roce 2007 a i nová generace má za úkol splňovat náročné požadavky dobrodružně založených zákazníků. Světová premiéra je plánována na začátek července a kromě podrobnějších informací budou zveřejněny i další novinky pro modelovou řadu Octavia.

Octavia Scout je připravena na jakoukoliv výpravu – můžete se vydat na rodinnou dovolenou, vyrazit k moři i na hory, ať už v zimě nebo v létě. Poradí si i s převážením horských kol v zavazadlovém prostoru a neztratí se ani při každodenních jízdách ve městě. Díky standardně dodávanému paketu pro špatné cesty s ochranou podvozku a se zvýšenou světlou výškou o 15 mm se nebojí ani sjet ze silnice. Vhodnou volbou je také pro tažení obytných přívěsů nebo přepravníků pro lodě či koně. S nejsilnějším dieselovým motorem (2.0 TDI/147 kW) je verze Scout připravena tahat přívěs o hmotnosti až 2 tuny.

Funkční design

Varianta Scout je na první pohled rozpoznatelná díky svému robustnímu vzhledu, který dává tušit dobrodružné ambice. Spodní části specifického předního a zadního nárazníku jsou ve stříbrné matné barvě. Hliníkový design mají i lišty kolem bočních oken, střešní nosič a kryty automaticky sklopných vnějších zpětných zrcátek s funkcí stmívání. Černé plastové prvky, jako jsou lemy blatníků či prahů, pak lemují celý spodek karoserie, čímž snižují riziko poškození karoserie vozu a dotvářejí jeho osobitý vzhled. Standardně jsou dodávána 18" kola z lehké slitiny Braga, na přání jsou pak dostupná 19" kola Manaslu.

Verzi Scout lze poprvé objednat s novými Matrix-LED světlomety, které umožňují jet s trvale zapnutými dálkovými světly, aniž by byli oslněni ostatní účastníci provozu. V základu je Scout vybaven Top LED zadními světly.

Prostorný koráb

Jak už je pro všechny verze modelu Octavia typické, i verze Scout nabízí velkoryse prostorný interiér i zavazadlový prostor. Ve srovnání s předchozí generací je nový Scout o 16 mm delší (4703 mm) a 15 mm širší (1829 mm). Objem zavazadlového prostoru narostl o 30 l na úctyhodných 640 l. Pro snadný přístup je již v základní výbavě dodáváno elektricky ovládané víko zavazadelníku s virtuálním pedálem.

Výkonné motory

V nabídce motorizací lze vybírat mezi čtyřmi pohonnými jednotkami. Poprvé se pod kapotou objevuje motor nové generace 2.0 TDI Evo s výkonem 147 kW (200 k) a točivým momentem 400 Nm, což je vůbec nejsilnější dieselový motor, který byl kdy k dispozici pro tuto modelovou řadu. Druhý dieselový motor v nabídce 2.0 TDI nabízí výkon 110 kW. Benzínové motory zastupuje jednotka 2.0 TSI s výkonem 140 kW (190 k). Všechny motory jsou nabízeny výhradně s pohonem všech kol a sedmistupňovou automatickou převodovkou DSG. Každý vůz rovněž nabízí možnost volby jízdního profilu včetně funkce Off-road.

Nový koncept interiéru

Více prostoru v interiéru je dáno nejen většími vnějšími rozměry, ale také jeho novým konceptem. Středu nově uspořádané přístrojové desky dominuje volně stojící 10" displej infotainment systému nejvyšší řady Columbus s navigací a digitální asistentkou Laurou. Výplně dveří a středová konzole jsou zkrášleny chromovými prvky a palubní desku zdobí speciální dekorativní lišta. Všechna sedadla jsou potažena látkou ThermoFlux a sedadla vpředu mají vyšité logo Scout. Potahy sedadel, volant, loketní opěrka a palubní deska ve verzi Scout jsou opatřeny kontrastním hnědým prošitím. Pedály pak mají hliníkový vzhled.