Nejlepší hodnocení pro ID.3: Pět hvězd v testu Euro NCAP 22.10.2020

> Vysoká dílčí hodnocení ve všech typech testů

> ID.3 excelentně chrání dospělé cestující i děti

> V nárazovém testu přesvědčil i nový sériově dodávaný centrální airbag

ID.3 1 má za sebou start snů s pěti hvězdami, což je nejlepší hodnocení, jakého lze v testech bezpečnosti Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) dosáhnout. Zkušební technici udělili prvnímu modelu na základě nové modulární platformy MEB pro elektromobily vynikající hodnocení ve všech kritériích – v oblastech asistenčních systémů i ochrany dospělých cestujících, dětí a zranitelných účastníků silničního provozu.

„Je to skvělý úspěch pro celý náš tým ID.,“ říká Dr. Frank Welsch, vedoucí vývoje značky Volkswagen. „Vysoká úroveň bezpečnosti našich vozidel je pro nás vždy velmi důležitá, a proto je od začátku vývoje součástí koncepce platformy MEB. ID.3 to výmluvně dokazuje svými 5 hvězdami.“

Hodnocení ochrany dospělých cestujících vychází mimo jiné z čelních a bočních nárazových testů a z testů ochrany proti poranění krční páteře při nárazu zezadu. Na základě těchto nárazových testů a posouzení bezpečnostních opatření pro rychlou a bezpečnou záchranu cestujících a jejich vyproštění z havarovaného vozidla byla modelu ID.3 přiznána 87% míra ochrany řidiče a cestujících. Děti jsou chráněny dokonce z 89 %.

Toto hodnocení vychází ze tří důležitých aspektů: Komisaři se kromě ochrany, kterou zajišťují dětské zádržné systémy při čelním nebo bočním nárazu, zaměřovali také na možnosti montáže dětských sedaček různých velikostí a výbav, které vozidlo nabízí pro bezpečnou přepravu dětí.

Kromě ochrany cestujících ve vozidlech zkoumá Euro NCAP také účinnost ochrany, poskytované systémy automatického nouzového brzdění (AEB) zranitelným účastníkům silničního provozu – chodcům a cyklistům – při hrozící kolizi. Zkušební technici kladou důraz rovněž na ostatní sériově dodávané asistenční systémy. Pozitivně hodnocena byla skutečnost, že ID.3 má ve všech verzích výbavy sériově asistenta pro jízdu v jízdním pruhu „Lane Assist“ a asistenta pro nouzové brzdění „Front Assist“.

Poprvé ve voze značky Volkswagen nalézá v modelu ID.3 uplatnění tzv. centrální airbag mezi předními sedadly. Tento airbag zabraňuje například při bočních kolizích možnému kontaktu hlav řidiče a spolujezdce vpředu.

Volkswagen nabízí na přání další asistenční systémy nejvyšší úrovně. Jedním z nich je adaptivní tempomat ACC s předvídavým rozpoznáváním nejvyšší povolené rychlosti. „Travel Assist“ umožňuje asistovanou jízdu rychlostí až 160 km/h. K bezpečné, komfortní jízdě přispívá rovněž asistent pro jízdu v dopravní koloně spolu s asistentem pro sledování slepého úhlu, asistentem pro couvání z parkovacího místa, asistentem pro stav nouze „Emergency Assist“ a parkovacím asistentem „Park Assist“.

ID.3 s pěti hvězdami prodloužil sérii úspěšných výsledků modelů Volkswagen v testech Euro NCAP – naposledy v nich dosáhly nejvyššího hodnocení nové modely Golf a T-Cross. Evropský program pro hodnocení bezpečnosti nových automobilů stanovuje od roku 1997 přísná měřítka bezpečnosti nových vozů. Euro NCAP poskytuje zákazníkům aktuální informace o bezpečnosti oblíbených nových modelů. V uplynulých letech byly testy a požadavky na sériově dodávané asistenční systémy a pasivní bezpečnost průběžně zpřísňovány. Podrobné informace jsou veřejně dostupné na www.euroncap.com.

Video z testů je k dispozici zde: https://www.youtube.com/watch?v=bruZl_NXPBA&feature=youtu.be

1) ID.3 - Spotřeba elektrické energie v kWh/100 km (EU): 15,4 – 14,5 (kombinovaná); emise CO 2 v g/km: 0; třída hospodárnosti: A+.