Jízda modelu Škoda Enyaq iV v číslech 5.8.2020

Příchod nového modelu Škoda Enyaq iV znamená velký krok pro značku Škoda v oblasti elektromobility. Jde o první sériově vyráběný model značky postavený na bázi modulární platformy pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen. Nabízí typické přednosti vozů značky Škoda, jako je velkorysá nabídka prostoru, elegantní design nebo prvky Simply Clever. První čistě elektrické SUV značky se bude vyrábět v hlavním výrobním závodě v Mladé Boleslavi. Mnoho oficiálních informací o novém modelu automobilka zatím nezveřejnila a jeho vzhled přibližuje jen maskovaný prototyp, ale přece jen už několik zajímavých údajů prozradila. Některé z údajů jsou sice pouze předběžné, ale pro vcelku přesnou představu dostačující.

Připraven do města i na cestování

Základní verze mají elektromotor umístěný vzadu, který pohání zadní kola, výkonnější verze pak mají druhý elektromotor vpředu a poháněna jsou všechna kola, což zajišťuje efektivní přenos točivého momentu na silnici. Na výběr bude z pěti výkonnostních verzí a tří velikostí akumulátorů. Vrcholná verze zrychlí z 0 a 100 km/h za 6,2 s a maximální rychlost je 180 km/h.

Škoda Enyaq iV nabízí dojezd až 500 kilometrů v režimu WLTP a společně s krátkou dobou dobíjení umožňuje pohodlné cestování i na dlouhých trasách. Verze s pohonem všech kol nabízí dojezd až 460 km. Dlouhý dojezd je podpořen mj. vysokou účinností akumulátorů, pneumatikami s nízkým valivým odporem (5,9 ‰) a dokonalou aerodynamikou (c x od 0,27).

Bezproblémové dobíjení

Doplnění energie do akumulátorů je možné třemi různými možnostmi dobíjení. První možností je dobíjení z běžné domácí 230V zásuvky se střídavým proudem o výkonu 2,3 kW. Dále lze pro dobíjení využít wallbox s výkonem až 11 kW. Třetí možností pak jsou rychlonabíjecí stanice se stejnosměrným proudem o výkonu až 125 kW, díky nimž se akumulátor modelu Enyaq iV při odpovídajících podmínkách dobije z 10 % na 80 % kapacity během pouhých 40 minut.

Mohutný nástup elektrifikovaných modelů

Automobilka Škoda svou éru elektromobility zahájila na konci roku 2019 s modely Citigo-e iV a Superb iV. Od roku 2019 do roku 2022 plánuje v rámci modelové ofenzívy představit přes deset elektrifikovaných modelů řady iV. Model Enyaq iV čeká premiéra 1. září 2020 při vyvrcholení oslav 125 let od založení mladoboleslavské automobilky.