Jeden milion vozů SEAT Leon 3. generace 29.7.2019

Třetí generace modelu SEAT Leon slaví důležitý milník – tento týden překonala hranici jednoho milionu prodaných vozů. První produkční vozy aktuální generace modelové řady Leon se ukázaly světu v roce 2012. Leon byl v tomto roce nejdříve představen na pařížském autosalonu a krátce na to byla zahájena jeho výroba. Díky svému designu, praktičnosti a jízdním kvalitám se po zásluze stal nejprodávanějším modelem značky SEAT, což znamenalo konec dominance modelu Ibiza, který v rámci značky vládl předchozích 30 let.

Velký skok kupředu

Současná generace modelu Leon je navržena, vyvinuta i vyráběna ve španělském Martorellu, jejím základem je modulární platforma MQB koncernu Volkswagen. Vývoj této platformy vyžadoval investice ve výši 800 milionů eur, znamenalo to však obrovský pokrok z hlediska technické vyspělosti. S příchodem třetí generace modelové řady Leon vzrostla také kvalita výroby, která se rovná vysokým koncernovým standardům. Leon zajistil práci 1600 zaměstnancům v montážním závodě španělské automobilky a více než 6000 zaměstnancům dodavatelských firem.

„SEAT Leon, a zejména jeho třetí generace, je opravdovým pilířem značky. Je automobilem, který je zákazníky značky SEAT na pěti kontinentech nejvíce uznávaný a oceňovaný. Leon je jednou z hlavních hybných sil transformace naší společnosti a výrazně přispěl k rekordnímu počtu 517 600 dodaných vozidel, jehož SEAT dosáhl v roce 2018,” ocenil model předseda představenstva společnosti SEAT Luca de Meo.

Strůjce úspěchu

V roce 2012, kdy byl model Leon představen a začala jeho výroba, prodal SEAT celkem 321 000 vozů. V letošním roce automobilce k dodání téměř shodného celkového počtu vozů (314 300 vozů) stačilo pouze prvních šest měsíců. A právě Leon má rozhodující vliv na zvyšování prodejů na důležitých trzích, jako je Německo nebo Velká Británie, kde prodeje značky vzrostly od roku 2012 o téměř 70 %, respektive 60 %. Každý čtvrtý prodaný vůz SEAT během prvních šesti měsíců roku 2019 byl právě Leon.

Nezaměnitelný styl

Leon se stal prvním automobilem ve své kategorii, který dostal světlomety s LED technologií. Právě světlomety spolu s charakteristickými prolisy na karoserii mu dodávají nezaměnitelný styl a sportovní charakter. Díky postupnému zavádění moderní techniky, například systému Full Link, digitálního přístrojového panelu nebo bezdrátové nabíječky mobilního telefonu, zákazníkům nabízí vysokou úroveň konektivity, komfortu a bezpečnosti.

Do města i na dovolenou

SEAT úspěšný kompaktní model představil hned se třemi karoseriemi – jako třídveřový Leon SC, pětidveřový Leon a rodinné kombi Leon ST, které se objevilo i ve verzi X-PERIENCE. Nyní se model Leon prodává s pětidveřovou karoserií a s karoserií kombi jako Leon ST (Sport Tourer). Za zmínku stojí také Leon CUPRA stvořený pro milovníky sportovní jízdy. V nabídce motorizací je na výběr z benzínových a dieselových jednotek a k dostání je i motor poháněný stlačeným zemním plynem (CNG).

Zajímavosti

  • První generace modelu SEAT Leon se představila v říjnu 1999. Letos tak oslaví své 20. výročí.
  • Automobilka SEAT již prodala celkem 2 210 712 vozů modelu Leon – 534 797 vozů první generace, 675 915 vozů druhé generace a 1 000 000 vozů třetí generace.
  • SEAT Leon se prodává na všech pěti kontinentech. Koupit si ho mohou zákazníci od Španělska přes Mexiko, Maroko, Singapur až po Nový Zéland.
  • Německo, Španělsko a Velká Británie jsou trhy, kde se prodává největší počet vozů Leon třetí generace.
  • Pokud by se seřadili všechny vozy Leon prodané od roku 2012 do řady, měřila by na délku 4 370 kilometrů, to je trojnásobek vzdálenosti mezi Barcelonou a Wolfsburgem.