Jak zabezpečit motorku proti krádeži? 3.6.2019

V roce 2017 došlo v České republice k odcizení 428 motorek a skútrů, o rok dříve to bylo o stroj méně. Až na výjimky má počet krádeží motorek (i automobilů) sestupnou tendenci, přesto se však jedná o dost velká čísla na to, aby spoustu majitelů zažilo onen hrůzný okamžik, kdy svoji motorku nenajdou tam, kde ji zaparkovali.

Asi příliš nepřekvapí, že k největšímu počtu krádeží dochází v Praze, 23 procent odcizených motorek v roce 2017 v rámci celé České republiky bylo ukradeno právě v hlavním městě. V uvedeném roce byla krádežemi způsobena škoda zhruba 23 milionů korun, průměrná škoda, která je způsobena jednou krádeží, je tedy přibližně 54 tisíc korun.

Jak motorku zabezpečit?

Především pokud často necháváte motorku či skútr stát bez dohledu ve městě, je vhodné používat nějaký druh zabezpečení. Mezi nejpoužívanější alternativy patří řetězy a kotoučové zámky. V případě řetězu samozřejmě musíte parkovat u něčeho, s čím zloděj nepohne, například u sloupu. Kotoučový zámek je oproti řetězu skladnější, což je u motorky velká výhoda, není však tak účinný jako řetěz, protože motorku lze i tak přenést. Lepší jsou proto zámky na kotouč s integrovaným alarmem, ani to však nelze brát jako stoprocentní záruku.

Při výběru řetězu či kotoučového zámku se raději vyhněte nejlevnějším modelům, lepší je se podívat do nabídky renomovaných výrobců. Zámky a řetězy by pochopitelně měly co nejlépe odolávat pokusům o přeřezání či přestřihnutí, důležitým prvkem je také speciální uzamykací systém, který se ubrání odvrtání, vytržení nebo vyplanžetování. Pokud používáte řetěz, je dobré, aby byl celý nad zemí (a nešel na ni položit), znesnadníte tak případnému zloději střihání či řezání.

Sledování pomocí GPS lokátoru

Lepší pocit, když necháte motorku o samotě, jistě budete mít, pokud využijete sledování stroje přes GPS lokátor. GPS lokátorů je rovněž celá řada, stejně jako společností, které sledování motorek nabízí. Vzhledem k tomu, že kvalita lokátorů se opravdu velmi různí, je třeba výběr nepodcenit a zaměřit se i na podrobnosti daného přístroje či služeb, které jsou s jeho používáním spojeny. Při otřesu nebo změně polohy motorky lokátory většinou posílají SMS s údajem o poloze, někteři výrobci lokátorů nabízí vlastní aplikace pro mobilní telefony, které majitele upozorní pomocí zobrazení notifikace v podobě alarmu.

Existují i alarmy odpojující při spuštění akumulátor, ty však samotné nezabrání naložení motorky do dodávky a pohodlnému odjetí zlodějů, je tedy vhodné tyto alarmy kombinovat s dalšími ochrannými prvky.

Garáž není nedobytná

Zabezpečení motorky se vyplatí, i když je zaparkována v garáži. Na první pohled se sice zdá motorka dobře chráněna, ale ve skutečnosti se zloději do garáže dostanou poměrně snadno. Kromě samotného zabezpečení garáže lze „upevnit” stroj uvnitř. Používají se k tomu speciální odolné kotvy, které se navrtají do země nebo do zdi, a k nim pak motorku, skútr nebo auto můžete jednoduše připevnit pomocí řetězu nebo tzv. „U” zámku.