Jak vyčerpat palivo z nádrže? 14.3.2017

Není to výjimečná situace, kdy řidič přesedne ze služebního auta do osobního a natankuje špatné palivo. V naprosté většině případů jde o natankování benzínu do auta, které jezdí na naftu. Obráceně to nejde, protože dieslová tankovací pistole je větší a do nádrže na benzín ji jen tak nedostanete.

Včasná reakce

Pokud vám po chvilce tankování dojde, že tankujete špatné palivo, dá se ještě leccos zachránit na místě. Pokud například natankujete ¼ nádrže benzínem a zbytek dotankujete naftou, stačí přidat do nádrže příslušné množství aditiva pro zlepšení mazivosti nafty (v tomto případě 5x více, než je standardní dávkování). Aditivum se smíchá s benzínem a vy můžete auto používat stejně, jako by v něm byla čistá nafta.

Kdy už je pozdě?

Pokud si všimnete, až když máte už plnou nádrž, nestartujte auto. V palivovém potrubí totiž zůstalo původní správné palivo a je poměrně vysoká šance, že nebudete muset do servisu. Pokud už jste nastartovali, nezbývá než zavolat odtahovou službu.

Jak dostat palivo z nádrže?

S odčerpáním paliva z nádrže vám pomůže technik, kterého si budete muset pomocí asistenční služby zavolat. U některých automobilů lze palivo z nádrže vypustit, ale u modernějších vozů výrobci tuto možnost většinou nenabízejí. V servisu palivo vyčerpají z nádrže během hodiny pomocí čerpadla. Jestliže chcete špatně natankované palivo z nádrže dostat svépomocí, poslouží vám obyčejná hadička. Tu zasunete do hrdla nádrže, natáhnete palivo a vzniklý podtlak dostane palivo ven z nádrže. Konec hadice musí být umístěný pod úrovní nádrže. Tento způsob je spíše krajní řešení a nebude fungovat u všech aut, protože některá (zejména novější) mají v hrdlu nádrže kryt s filtrační síťkou, přes který hadici nelze do nádrže zasunout.