Jak upevnit dětskou autosedačku? 17.1.2018

V případě, že máte malé dítě, je dětská autosedačka nezbytným doplňkem vašeho automobilu. Aby však plnila svou funkci co nejlépe a účinně chránila dítě, je třeba ji nejen správně vybrat, ale také upevnit. Podle zákona jsou povinni užívat autosedačku děti, kterě važí méně než 36 kilogramů a měří méně než 150 centimetrů. Základním parametrem pro výběr správné autosedačky je především jejich hmotnost. Nikdy však dítě neumisťujte do autosedačky, která je pro něj příliš malá.

Rozdělení autosedaček

  • Skupina 0+

Hmotnost 0 - 13kg, pro děti do 1 roku

  • Skupina I

Hmotnost 9 - 18 kg, pro děti od 1 do 4 let

  • Skupina II

Hmotnost 15 - 25 kg, pro děti od 4 do 7 let

  • Skupina III

Hmotnost 22 - 36 kg, pro děti od 6 do 12 let, do výšky 150 cm

Kam umístit autosedačku?

Dětskou autosedačku je ideální umístit na pravé zadní sedadlo. Toto místo nabízí nejlepší výhled na dítě ve zpětném zrcátku a zároveň, pokud budete chtít manipulovat se sedačkou nebo s dítětem na kraji silnice, budete stát mimo vozovku. Sedačky pro ty nejmenší, tzv. vajíčka, lze umístit také na přední sedadlo, nesmíte však zapomenout na deaktivaci airbagu spolujezdce. Tyto sedačky se umisťují proti směru jízdy.

Upevnění autosedačky

Upevnění sedačky na místě není tak složité, jak by se mohlo na první pohled zdát. Už jen z toho důvodu, že pokud ji koupíte novou, je u ní přiložený návod, ve kterém je vše podrobně vysvětleno, jeho součástí bývá i obrázkový návod. Dnešním standardem, který nabízí alespoň v některých vozech asi všechny významné automobilky, jejichž vozy se u nás prodávají, je systém ISOFIX. Výjimkou tak nejsou ani vozy z koncernu Volkswagen, kam spadají i značky  Škoda nebo SEAT. U těchto výrobců naleznete systém ISOFIX snad ve všech nabízených modelech osobních automobilů.

Tento mezinárodní standard ukotvení dětské autosedačky nabízí jejich jednoduché a bezpečné upevnění na sedadle. Sedačka se díky systému propojí přímo s konstrukcí vozu díky pevným třmenům. Normované kotevní body jsou umístěny na zadních krajních sedadlech. Setkat se však můžete i s umístěním na sedadle spolujezdce, tuto položku můžete nalézt v seznamu volitelné výbavy při koupi vozu.

Časté chyby

Mezi nejčastější chyby patří zapomenutí deaktivace airbagu v případě, že autosedačku umístíte na sedadlo spolujezdce. Následky tohoto opomenutí mohou být v případě nehody fatální. Proto se opravdu vždy přesvědčte, zda je airbag vypnutý, jeho stav signalizuje kontrolka umístěná na palubní desce. Další častou chybou je také nedostatečné utažení upevňovacích pásů. Vždy, když sedačku připevníte, se ujistěte, zda opravdu pevně drží na svém místě. Nemělo by s ní jít vůbec hnout, pokud se šoupe po sedadle, správně upevněná rozhodně není.

Za zmínku stojí ještě jeden přohřešek, a to hračky, které mají děti u sebe na hraní během jízdy. Pokud dítě hračku vyžaduje, je vhodné zvolit takovou, která v případě nehody nezpůsobí dítěti svým pohybem zranění. Jasně se tak nabízí zvolit plyšovou hračku bez ostrých hran nebo větších tvrdých částí.