Jak odstranit lepidlo ze skla: Odstranění dálniční známky 1.1.2018

Odstranění dálniční známky je problém, který každoročně řeší mnoho řidičů. Někteří mají osvědčenou metodu, kterou tak používají, ne každý však na ten správný způsob již přišel nebo ten, co používá, není úplně ideální. V každém případě se hodí přehled nejpoužívanějších způsobů odstranění dálničních známek, navíc některé z nich se dají použít i k odstranění jakýchkoliv samolepek z různých povrchů. Je ale důležité myslet na to, aby daný způsob žádným způsobem nepoškodil povrch, na kterém je známka či samolepka nalepena.

Nejlepší je použít speciální škrabku

Asi tím nejlepším způsobem, který můžete zvolit, je odstranění speciální škrabkou na dálniční známky. Koupit ji můžete v prodejnách s automobilovým příslušenstvím nebo i na některých čerpacích stanicích. Její použití je velmi snadné a bezepčně s ní známku odstraníte během malé chvíle, klidně v řádu sekund. Použít můžete také škrabku na sklokeramickou desku, i přes primární určení do kuchyně zvládne tento úkol stejně tak dobře.

Nahradit tyto speciální škrabky můžete i klasickou žiletkou, hrozí však větší riziko poškrábání skla nebo dokonce říznutí sebe. Pokusit se známku odlepit můžete samozřejmě i pomocí nehtu, počítejte však s tím, že to nebude tak jednoduché. Pomoci si můžete fénem, když známku nahřejete, její odlepení bude snazší. Tento fakt ale asi nikoho příliš nepřekvapí.

Když na skle zůstane lepidlo

Může se stát, že po známce zůstane na skle lepidlo, i to je dobré pro lepší vzhled a čitelnost nové známky odstranit. K tomu je třeba použít vhodné prostředky, čistou vodou se o odstranění zbytků lepidla snad ani nepokoušejte, přípravky, které si s lepidlem dokážou poradit, najdete v garáži, dílně a překvapivě i v kuchyni.

Dobrou volbou je líh, nepatří sice k nejúčinnějším, ale zase nezpůsobí žádné poškození, pokud se náhodou dostane do kontaktu s palubní deskou nebo třeba čalouněním sedadel. Navíc není příliš cítit, což při použití v interiéru vozu jistě oceníte. Pokud líh doma nenajdete, skvěle při odstraňování lepidla z dálniční známky funguje technický benzín, ten bude zcela jistě stačit, stejně tak si s ním poradí i benzín, který tankujete na čerpacích stanicích do nádrže (samozřejmě to platí v případě zážehového motoru).

Další způsoby odstranění lepidla

Lepidlo odstraníte například i acetonem nebo ředidlem, ale ty již mohou způsobit znatelné poškození některých druhů plastů v interiéru, takže při jejich použití je nutné dbát velké opatrnosti. Poté se musí auto pořádně vyvětrat, výpary z těchto prostředků totiž nejsou zrovna příjemné a především jejich inhalace není zdravá a mohlo by dojít například k nevolnosti při řízení.

Prodávají se také speciální přípravky, se kterými lepidlo snadno odstraníte. Překvapivě uspějete i s pomocí oleje, který běžně používáte při vaření, nebo octa. Použít můžete i výrobky, které olej obsahují, například majonézu. Po oleji ale zůstane povrch mastný a nepůjde na něj přilepit nová dálniční známka, takže je nejprve nutné povrch odmastit. Odmaštění je nejlepší provést s pomocí speciálního odmašťovače, který běžně seženete ve specializovaných prodejnách nebo větších obchodech.

Po odstranění neplatné dálniční známky konečně přichází čas na nalepení nové. Pokud se vám povede známku správně odstranit, nebude na skle znát žádné poškození a neuvidíte ani nečistoty. Díky tomu bude vůz lépe vypadat a vy budete mít radost z kvalitně provedené práce.