Velikonoční otevírací doba: od 29. 3. do 1. 4. 2024 ZAVŘENO. 

Jak na kuny v motoru? 30.8.2017

Kuny mají rády nejen podkroví domů, ale líbí se jim také ve vyhřátém motorovém prostoru. Především za chladného počasí vyhledávají tento teplý úkryt. Nejčastěji se s nimi setkáte u lesů nebo na sídlištích, objevit se však mohou i v samém centru města. Kuny pod kapotou vozu jsou problém kvůli tomu, že dokáží rozkousat nejen tlumící materiály, ale také kabely nebo hadice chladícího a brzdového systému, a přesně to také dělají. Nejčastěji vyhledávanou "potravou" v blízkosti motoru se stávají zapalovací a jiné kabely, které zbavují jejich izolace. Po takovém "odborném zásahu" již nemusíte ani nastartovat.

Skutečnost, že mohou zničit i nezbytné součásti brzdového systému sama o sobě není moc příjemná, může to totiž vést k nehodě. Navíc oprava vozu napadeného kunou si vyžádá i jisté finanční prostředky. S vozem pak musíte jet do servisu, kde se obvykle ceny za opravu pohybují v průměru okolo 7 000 korun. Proti tomuto způsobu poškození se samozřejmě můžete také pojistit, pojišťovny si za toto připojištění řeknou asi o 400 korun ročně.

Jak se bránit?

Než se pustíte do jejich likvidace, měli byste vědět, že jejich zabíjení a chytání je nezákonné. Zapomeňte tak na to, že je například otrávíte nebo chytíte do pasti, vystavili byste se zbytečnému riziku a přitom jsou další způsoby, jak se jich zbavit.

Nejúčinnější ochranou je nejspíše garáž, tato rada vám ale asi nepomůže, protože kdybyste ji měli, tak tento článek pravděpodobně nečtete. Výjimkou může být případ, že se do vaší garáže dostává kuna nějakým otvorem. Potom vám snad pomůže rada, že kuně stačí otvor o průměru pouhých 6 centimetrů, pokud nějaký takový najdete, okamžítě ho zabezbečte nečím, co nerozkouše.

Využijte jejich strachu

Překvapivě účinné se ukazují být chlupy. Kuny se totiž bojí psů, a i když se vám to možná nezdá, dokonce i lidí. Proto je dobré umístít chomáč psích chlupů nebo lidských vlasů do blízkosti motoru. Pach, který kuny ucítí by je měl odradit od toho, aby si ve vašem voze udělaly příbytek. Mějte však na paměti, že chlupy nebo vlasy nejsou zrovna nehořlavé, a tak je umistěte raději s dostatečným rozestupem od horkých částí motoru.

Zvukové odpuzovače

Pravděpodobně jste již někdy slyšeli o nějakém druhu zvukového odpuzovače. Ty plaší kuny buď pomocí zvuků, které jsou slyšitelné i lidem nebo ultrazvukem. Lidem slyšitelné odpuzovače se nazývají akustické. Vysílají jen mírně slyšitelný zvuk, který by měl kunu odradit, aby se k němu nepřiblížila. Nejlepší je ho umístit do menšího prostoru, kde kolem sebe bude mít větší množství plastů, ty totiž zvuk odráží nejlépe.

Ultrazvukové odpuzovače vydávají zvuk s frekvencí vyšší než 20 kHz, a tím pádem je pro člověka tento zvuk neslyšitelný. Narozdíl od akustických odpuzovačů musí být ten ultrazvukový umístěný tak, aby se ultrazvukové vlny mohly volně šířit celým motorovým prostorem.

Před tím, než do automobilu odpuzovač nainstalujete, je potřeba ho umýt, především pak motorový prostor, pokud se v něm již kuna schovávala. Nesmí na voze zbýt žádné pachové stopy, které v něm zanechala. Oba typy zvukových odpuzovaču se připojují k autobaterii kvůli napájení a automaticky se zapínají po vypnutí motoru.

Odpuzování pomocí pachu

Zakoupit můžete také oduzovače kun ve spreji. Použití je jednoduché, prostě ho nastříkáte do motorového prostoru a kuny by se v něm již neměly ukázat. Zápach, který látka ve spreji vydává, je totiž pro kuny nepříjemný. Účinnost se pohybuje v řádech týdnů, poté by se měla aplikace opakovat. Pro odpuzování kun se požívají i další aromatické přípravky, například citrusový vonný olej, ocet, savo, čpavek, petrolej nebo formaldehyd.

Možností, jak se zbavit kuny, je tedy poměrně hodně. Je jen na vás, jaké budete nejvíce důvěřovat, a kterou se rozhodnete vyzkoušet. Setkáte s lidmi, kteří mají některou z uvedených metod vyzkoušenou, jiní vám zase budou tvrdit, že zkoušeli úplně všechno, včetně třeba tygřího lejna, a kuna si jejich snahy vůbec nevšímla a dál chodila na návštěvu jako nezvaný host. Zbývá tak pouze zkoušet různé možnosti, než se s tou vaší opravdu nadobro rozloučíte.