Historické vozy Škoda na Oldtimer Bohemia Rally 2019 10.6.2019

Oldtimer Bohemia Rally je významnou událostí na Mladoboleslavsku. Vzhledem k místu konání není divu, že je s touto akcí spojena automobilka Škoda. První start je naplánován ve čtvrtek 13. června a postaví se na něj také dva modely ze sbírky muzea Škoda, jedná se o Škodu 1101 „Tudor” kabriolet a o oblíbený model Felicia z přelomu 50. a 60. let minulého století. Kromě toho je mladoboleslavská automobilka generálním partnerem 10. ročníku této rally.

Soutěže historických vozů se účastní automobily vyrobené do roku 1989. Společnost Škoda Auto podpořila akci významným finančním příspěvkem a také zapůjčením nových osobních vozů Škoda po celou dobu přípravy i konání rally.

Škoda Felicia

Ikonická Škoda Felicia se na podobných akcích pravidelně těší velké oblibě diváků. Modelová řada Felicia navíc v letošním roce slaví 60 let od svého představení. Vyrobeno bylo téměř 15 000 kusů, z nichž většina zamířila do rukou zahraničních zákazníků. Díky čtyřválcovému motoru se dvěma karburátory a výkonem 50 koní (36.8 kW) dokázala vyvinout rychlost až 135 km/h.

Škoda 1101 „Tudor” kabriolet

Škoda 1101 v otevřené verzi představuje elegantní provedení prvního poválečného modelu automobilky, jenž byl vyvážen do desítek zemí světa. Vůz, který se zúčastní rally, má zelenou barvu karoserie a podle dochovaných podkladů byl vyroben 5. dubna 1948. Zákazníkovi, kterým bylo diplomatické zastoupení Švýcarské konfederace v Československu, byl předán 16. dubna. Ve sbírce ŠKODA Muzea, ve kterém prošel odbornou renovací, je od roku 2005. Čtyřválcový motor o objemu 1089 cm 3 poskytoval výkon 32 koní (23,5 kW) a umožňoval tak pohodlnou jízdu cestovní rychlostí 100 km/h.

Tři dny. Tři etapy.

První start Oldtimer Bohemia Rally proběhne ve čtvrtek 16. června 2019 v 16 hodin na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi. Na tomto místě budou moci diváci sledovat starty i dojezdy do cíle všech tří etap konaných ve třech dnech s celkovou délkou zhruba 420 km. Zpestřením pro účastníky akce je jízda pravidelnosti, kdy si majitelé nejstarších vozů zvolí průměrnou rychlost, jíž projedou určené úseky. Vyšší či nižší rychlost v měřených úsecích je penalizována trestnými body. Pro účastníky s novějšími vozy je předepsána maximální průměrná rychlost 40 km/h. Vyhlášení výsledků by mělo dle pořadatelů proběhnout v sobotu 15. června v 19 hodin.