Dokonalé sestavení vozů SEAT 9.11.2018

Pro montáž jednoho automobilu značky SEAT je potřeba zhruba 4 000 dílů od téměř 100 dodavatelů z 12 zemí v Evropě, Asii a severní Africe. Jedná se tak o velmi složitou „skládačku”, na jejíž perfektní sestavení dohlíží tým z oddělení technického měření.

Devět měsíců před uvedením nového modelu na trh se tým z oddělení technického měření zaměřuje na to, aby se k zákazníkům dostal vůz s celistvým vzhledem a nikdo neměl pochybnosti o kvalitě zpracování vozu. Spojování dílů je testováno na hliníkových maketách ve skutečné velikosti. U těch nejdůležitějších dílů interiéru a exteriéru se analyzují různé tvary a následně se vybere ta nejvhodnější kombinace, aby sestavený celek vypadal celistvě a přirozeně.

Pokročilé měřicí technologie

Ještě před několika lety se provádělo jedno měření za sekundu, dnes měřicí zařízení zahrnuje fotometrii a laserové skenování a umožňuje provést 200 000 měření za sekundu. Vzhledem k obrovskému pokroku technologií měření se získává mnohem více informací a je možné detailně analyzovat funkční charakteristiku každého dílu. Díky tomu lze zavádět vylepšení do výroby mnohem efektivněji.

S přesností na desetinu milimetru

Pokrok ve vývoji měřicích technologií umožňuje také vytvářet virtuální modely vozů. Pomocí virtuální reality lze exponenciálně zvyšovat počet bodů měření a i díky kvalifikovaným zaměstnancům je celý proces rychlejší a přesnější. Lícování všech dílů se analyzuje s přesností na desetinu milimetru. Dokonalé lícování se postará nejen o kladné hodnocení vzhledu a kvality zpracování, ale zajišťuje také čistě funkční aspekty. Zaručuje, aby dovnitř nemohla vniknout voda. Zkoumají se rovněž pocity při kontaktu s povrchem každého tlačítka, potenciálně nepříjemné zvuky nebo díly vozu, které mohou ovlivnit aerodynamiku, například spojení čelního skla s A sloupky.

Tým z oddělení technického měření se zabývá nejen fází před uvedením vozu na trh, na starosti má také kontrolu a optimalizaci celého procesu výroby. Poté, co tým ověří vhodnost dílů, probíhá jejich důsledná analýza a neustálá kontrola, aby byly během výroby splněny všechny požadavky na kvalitu. Kontrola kvality probíhá až do doby, kdy se vůz předává zákazníkovi.