Cesta do Chorvatska: Co stojí za to vidět? 2.4.2018

Chorvatsko je nejvíce oblíbenou zemí českých turistů pro strávení letní dovolené. Není se čemu divit, je poměrně blízko, ceny jsou přiměřené a moře je zde zpravidla čisté a teplé. Vzhledem k tomu, že po silnici z Prahy je cesta přibližně 800 až 1 300 kilometrů dlouhá, velká část českých návštěvníků této země zvolí cestu autem, která nabízí mnoho výhod. S autem můžete jet kamkoliv, kdy se vám bude chtít, takže například při výletech po okolí nebude záležet na místních autobusových či jiných spojích.

Nevýhoda je samozřejmě v cestě tam a zpátky, na kterou se někteří řidiči musí odhodlávat. Jelikož ale velká část cesty vede po dálnicích, není se příliš čeho obávat, snad jen tradičních prázdninových kolon. Těm se nejlépe vyhnete vhodnou volbou termínu vaší dovolené nebo alespoň času, kdy vyjedete. Přeci jen je lepší vyjet o den déle, než ten den strávit čekáním na dálnici.

Jakou trasu zvolit?

Tras, které můžete zvolit pro cestu do Chorvatska je samozřejmě více. Ta nejpoužívanější, a pravděpodobně nejrychlejší, trasa k moři vede při jízdě z Prahy přes Brno, Vídeň, Graz, Maribor a Záhřeb. Pokud pojedete ze západu Čech, zvolte trasu přes České Budějovice, Linz a po dálnici jeďte do Grazu. Ušetříte tak asi hodinu a cesta bude přibližně o 150 kilometrů kratší, než kdybyste jeli po dálnici D1 přes Brno.

Pravděpodobně víte, že kromě kolon, je pro mnoho českých turistů, kteří navštěvují Chorvatsko, postrachem slovinská dálnice. Sedmidenní dálniční známka stojí 15 €, v případě, že budete na dovolené déle než týden, si ji tedy musíte koupit hned dvakrát. Za dvě dálniční známky zaplatíte v přepočtu asi 800 korun, což se v rámci ceny dovolené nemusí zdát mnoho, ale přece jen objet padesátikilometrový úsek dálnice není tak náročné ani zdlouhavé, a proto se objížďka slovinských dálnic často vyplatí.

Objížďka slovinské dálnice

A jak slovinskou dálnici objet? Těsně přes slovinskými hranicemi sjeďte z dálnice a jeďte do Murecku, poté přejedete most do Trate a jste ve Slovinsku. Dále pokračujte přes obce Lenart a Trnovska Vas do Ptuje, kde se napojíte na hlavní silnici E59, po které dojedete na hraniční přechod Gruškovje. Jak jednoduché. Počítejte však s tím, že v dopravní špičce si zde nejspíše chvíli počkáte. Tomu můžete předejít využitím některého z menších hraničních přechodů.

Kam se vydat na výlet?

Návštěva Chorvatska nemusí být jen o koupání v moři, zapomenout by se nemělo ani na zdejší přírodu, a to nejen pláže, ale také národní parky, které nabízejí nevšední zážitky. Je třeba zmínit i historické památky, ty se nachází především ve městech a chorvatská města za návštěvu jistě stojí. Pokud vás památky příliš nezajímají, můžete aspoň posedět v příjemné restauraci nebo si ve větších městech projít přístav, kde jistě naleznete loď vašich snů.

Plitvická jezera

Plitvická jezera patří k nejnavštěvovanějším místům v Chorvatksu. Jedná se o soustavu 16 jezer, která jsou vzájemně propojená vodopády a kaskádami. Nejvyšší vodopád je 76 metrů vysoký. Soustava se dělí na dolní a horní část, v dolní části jsou 4 jezera, v horní pak zbylých 12 jezer. Jezera mají různou barvu - od světle zelené až po tmavě modrou a v jejich okolí se nachází zalesněné skály.

Nární park Krka

Také národní park Krka patří mezi hojně navštěvované přírodní bohatství země. Každý rok si do něj najde cestu přibližně jeden milion turistů. Celým parkem protéká řeka Krka, která tvoří sedm dechberoucích kaskád. Pod tou největší z nich se návštěvníci mohou dokonce vykoupat. Ocenit je třeba i netknutou přírodu, která se v parku nachází, místní fauna a flora je totiž opravdu unikátní. 

Dubrovník

Přímořské město Dubrovník leží na jihu Chorvatska a i přes to, že je do něj cesta z České republiky již poměrně dlouhá, je českými turisty velmi vyhledávané. Dubrovník turisty láká především díky své historické části. Oblíbená je návštěva hradeb, po kterých se můžete procházet, a najdete tu také několik starých kostelů. Dubrovník je známý i svým bohatým kulturním životem, najdete zde divadlo, symfonický orchestr, galerie a muzea. Zajímavostí je, že se zde točil mj. oblíbený seriál Hry o trůny.

Pula

Pula je přímořské město nacházející se na jihu poloostrova Istrie. První zmínky o něm se objevily již v 6 století př. n. l. a jeden čas bylo kolonií Říma. I proto se zde nachází mnoho významných historických památek, nejznámější z nich je poměrně zachovalý amfiteátr, ve kterém se konají různá představení nebo koncerty. Turisté si také často nenechají ujít návštěvu Sergiova vítězného oblouku, Augustova chrámu či vojenské pevnosti nabízející výhled na město.

Sveti Jure

Vrchol Sveti Jure leží v pohoří Biokovo, které se nachází u Makarské riviéry, a je jeho nejvyšším vrcholem, druhým nejvyšším pak v celém Chorvatsku.  Až k vrcholu je možné dojet po místy velmi úzké silnici autem, těsné vyhýbání a couvání na místa určená pro minutí tak nejsou výjimkou. Nahoře se vám naskytne úchvatný výhled na pohoří a moře, které je vzdušnou čarou vzdálenou pouhé tři kilometry.

Zadar

Přímořské město Zadar nabízí turistům nejen příjemné koupání v moři, ale také prohlídku významných historických památek, například kostela sv. Donáta či katedrály sv. Anastázie. Vynechat byste při návštěvě tohoto města neměli mořské varhany, jsou totiž světovým unikátem. Skládají se z 35 trubek různých průměrů, které mají rozdílný náklon, a také v nich jsou různě velké otvory. Díky tomu vydávají sedm akordů složených z pětatřiceti tónů, které vznikají vytlačováním vzduchu vlnami z těchto unikátních píšťal.