Cesta autem do Švýcarska: Kam byste se měli jet podívat? 31.12.2018

Švýcarsko je mezi českými turisty oblíbenou zemí, kde rádi tráví svou dovolenou. Do této země se vydávají kvůli lyžování či úchvatné přírodě a za návštěvu stojí i řada švýcarských měst. Fandové automobilů zde mohou navštívit proslulý autosalon v Ženevě, která leží v západním cípu země. Švýcarsko potěší také nadšence do gastronomie, místní sýry nebo čokoláda jsou celosvětově vyhlášené a právem se řadí mezi ty nejlepší na světě.

Kudy jet do Švýcarska?

Cesta do Švýcarska se dá pohodlně zvládnout za jediný den a není třeba hledat ubytování po cestě. Hlavní část trasy vede přes Německo, Českou republiku opustíte na hraničním přechodu Rozvadov, a poté máte na výběr ze dvou tras. Záleží na tom, kam máte namířeno.

Pokud jedete na východ Švýcarska, zvolte trasu přes Regensburg a Mnichov a za Mnichovem pokračujte po silnici A96 na Lindau. U Bodamského jezera, před městem Bregenz, se při přejezdu do Rakouska dostanete na silnici A14. Do Švýcarska přijedete přes hraniční přejezd za městem Altach, kde se napojíte na silnici A13, která na jih od hraničního přechodu vede podél Rýna a lichtenštejnských hranic. Po příjezdu do Švýcarska již trasa závisí na vašem cíli.

Pokud jedete na sever či západ Švýcarska, například do měst Bern, Curych, Basilej, Lausanne nebo do Ženevy, můžete zvolit alternativní trasu, která po opuštění České republiky přes hraniční přechod Rozvadov vede přes Norimberk a po dálnici A6 budete pokračovat na západ. Při návštěvě Curychu se poté vydejte po silnici A81 vedoucí okolo Stuttgartu, pokud jedete více na západ, zvolte dálnici A5, která vede přes Karlsruhe.

Silniční poplatky

Švýcarská roční dálniční známka stojí 40 CHF, což je v přepočtu asi 900 korun, a platí od 1. 12. předešlého roku do 31. 1. následujícího roku, než je uveden rok na známce. Platí tedy 14 měsíců. Jinou dálniční známku než tu s roční platností zakoupit nelze. Průjezdy, tunely a průsmyky se zpravidla neplatí, výjimkou jsou tunely San Bernardino a Munt la Schera.

Za průjezd tunelu San Bernardino automobilem zaplatíte 31,20 CHF (26,90 EUR), zpáteční lístek stojí 50 CHF (43,10 EUR). Motocykly zde platí 18,30 CHF (15,80 EUR) za průjezd a 24,80 CHF (21,40 EUR) za zpáteční tiket. Za průjezd tunelu Munt la Schera, díky kterému se dostanete ze Švýcarska do italského Livigna, řidič automobilu zaplatí 16 CHF (14 EUR), případně 26 CH (23 EUR) za zpáteční lístek. Motorkáři pak platí 13 CHF (12 EUR), zpáteční lístek pro ně není k dispozici. V tomto tunelu existuje také „noční tarif”, v době od 20:00 do 8:00 jsou tak ceny o 2 až 3 švýcarské franky (2 EUR) vyšší. Ceny jsou platné pro rok 2018.

Dopravní předpisy

Dopravní značení je ve Švýcarsku prakticky stejné jako v České republice, řidiče by tak z tohoto pohledu nic nemělo překvapit. Je však třeba více dbát na dodržování silničních předpisů, protože pokuty jsou v této zemi opravdu vysoké.

Předpisy jsou podobné jako u nás, několik důležitých změn ale najdeme. Asi tou největší odlišností je, že řidič (alespoň s tříletou praxí) může mít až 0,5 promile alkoholu v krvi. V obci je maximální povolená rychlost 50 km/h, mimo obec 80 km/h, na rychlostních komunikacích 100 km/h a na dálnicích můžete jet maximální rychlostí 120 km/h. Celodenní svícení je povinné.

Tipy na výlety

Aletschgletscher

Aletschgletscher, česky Aletschský ledovec, je nejdelší ledovec v Alpách. Jeho délka je zhruba 25 kilometrů, jeho rozloha činí 84 km 2 a jeho šířka dosahuje až 2 kilometrů. Není proto divu, že je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Ledovec začíná pod štíty hor Jungfrau a Mönch ve výšce asi 3450 m n. m. a táhne se do údolí horního toku řeky Rhony.

Krása vodopádů

Ve Švýcarsku naleznete spoustu dechberoucích vodopádů, a tak byste měli alespoň některý z těch nevětších a nejznámějších navštívit. Největšími vodopády (dle vodnatosti) v celé Evropě jsou Rýnské vodopády ve městě Schaffhausen ležícím na severu Švýcarska. Rýnské vodopády jsou 150 m široké a 23 m vysoké, v zimních měsících průměrný průtok vody dosahuje 250 m 3/s, v letních měsících se průtok zvýší až na 700 m 3/s.

Další prvenství drží vodopády Trümmelbach, které jsou největšími podzemními vodopády v Evropě. Kromě neobvyklého výhledu vás zde ohromí hukot vody uvnitř hory. Na druhé straně údolí, necelé 3 kilometry daleko, najdete nejvyšší volně padající vodopád v zemi – vodopád Mürrenbach. Jeho výška je úctyhodných 417 metrů a lze ho pozorovat i při jízdě lanovkou. Nedaleko se nachází také vodopád Staubbach, kde voda padá z výšky bezmála 300 metrů. Díky tomu je třetím nejvyšším vodopádem ve Švýcarsku a řadí se i mezi nejvyšší volně padající vodopády v Evropě.

Stein am Rhein

Jen kousek cesty od Rýnských vodopádů narazíte na vesnici Stein am Rhein. Ve vesnici objevíte unikátní náměstí s hrázděnými domy s barevnými freskami ze 16. a 17. století. Nejvíce těchto domů se nachází na Radničním náměstí (Rathausplatz) a především díky nim je Stein am Rhein považované za nejmalebnější vesnici ve Švýcarsku. Za návštěvu zde stojí i Museum Lindwurm, které se zaměřuje na historii obce a život zdejších měšťanů kolem roku 1850.

Matterhorn

Matterhorn patří k nejznámějším a nejzajímavějším horám Evropy a s vrcholem ležícím v nadmořské výšce 4 478 m n. m. je sedmou nejvyšší horou v Alpách. Matterhorn leží na švýcarsko-italských hranicích mezí švýcarským Zermattem a italským lyžařským střediskem Breuil-Cervinia. Pokládá se za nejvíce fotografovanou horu světa, takže pokud rádi fotíte, jistě zde nafotíte několik úžasných fotografií, samozřejmě jen když to počasí dovolí.

Horské průsmyky

Švýcarsko je plné úchvatných horských silnic, které jsou rájem především pro motorkáře a cyklisty, v automobilu si zde však jízdu také užijete a rovněž se můžete kochat překrásnými výhledy na okolní hory, některé z nich jsou po celý rok pokryty sněhem. Při průjezdu některých těchto silnic narazíte také na horská jezera s průzračně čistou vodou.

Popsat všechna zajímavá „passa” by vydalo na dlouhý samostatný článek, za vyzdvihnutí však rozhodně stojí okruh vedoucí přes Susten Pass, Grimsel Pass a Furka Pass, na který se navíc napojuje Gotthard Pass. Pokud se rozhodnete tento okruh projet, máte o zábavu na celý den postaráno, zvláště pokud rádi fotografujete a dlouhé chvíle si vychutnáváte překrásné výhledy.

Když se přesuneme na východ Švýcarska, nachází se tu například průsmyk Albula Pass, který rovněž nabízí neobyčejně krásné výhledy. Poslední vysokohorskou silnicí, která nemůže v žádném výpisu chybět, je proslulé Passo dello Stelvio, které se nachází na italsko-švýcarských hranicích. Je pravdou, že se Passo dello Stelvio celé nachází v Itálii, ale vzhledem k tomu, že leží těsně u švýcarských hranic, to pro vás při návštěvě Švýcarska nemusí být velká zajížďka a jeho návštěva vás rozhodně nezklame.